Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Másképp működik a kövérek agya?

Vágyik a kalóriadús ételekre az elhízottak agya

2011. október 18., kedd
Szerző: Kulináris Világ
Forrás: Medipress

Egy új tanulmány az elhízott emberekben az alacsony vércukorszintet az agy a kalóriadús élelmiszerek utáni erőteljesebb sóvárgásával hozta összefüggésbe. Az eredmény megmagyarázhatja, miért maradnak általában kövérek azok, akik egyszer túlsúlyossá váltak.

Kathleen A. Page, a tanulmány szerzője szerint az agyuk veszi rá őket arra, hogy többet egyenek, és hogy jobban sóvárogjanak az ilyen ételek után, ami túlevéshez vezethet. Azt nem tudjuk, hogy ez az elhízás következménye, vagy hozzájárul az elhízás állapotához. Talán már elejétől fogva másképp van beprogramozva az agyuk, vagy ez csak az után történik, hogy elhízottá válnak?

Bármi is a helyzet, a The Journal of Clinical Investigation legfrissebb számában megjelent tanulmány a vércukorszint stabilizálásának jelentőségére hívja fel a figyelmet. A vércukor szintje közvetlenül összefügg az energiával, és ez a szint ebéd után, reggel illetve cukros ételek fogyasztása után visszaesik, levertséget okozva. A kutatók azt vizsgálták, vajon a vércukor szintjének süllyedése másképp hat az elhízott emberekre, mint a normális testsúlyúakra.

Funkcionális MR-vizsgálattal ellenőrizték öt elhízott és kilenc nem elhízott személy agyműködését, miközben a vércukorszintjüket normálisról alacsonyra változtatták. Ezalatt különböző alacsony és magas kalóriatartalmú élelmiszerek képeit mutatták az alanyoknak.

Kimutatták, hogy az elhízott emberekben kisebb az agyműködés a prefrontális kéregben, amely a gátlásokért felelős, még akkor is, amikor a vércukorszintjük normális. Ez azt jelenti, hogy az elhízottaknak nehezebb leküzdeniük az evés utáni vágyat, különösen akkor, amikor vércukorszintjük a normális alá süllyedt.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.