Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Nagy kulináris gyümölcs-etikett lexikon!

Hogy bontsd fel? Hogy hámozd meg? Hogy edd?

2009. március 16., hétfő
Forrás: Kulináris Világ

Otthon nemes egyszerűséggel elterülünk a kanapén és bambuljuk a tévét, és nyugodt szívvel tele tömjük a szánkat szőlővel, utána bepöcköljük a kistányérba a szőlőmagokat, vagy épp oda gyűjthetjük az almacsutkákat.

No de vendégségben, vagy éppen egy étteremben ez a műsorszám nem játszható el. De hogy mégse kelljen lemondani a finom gyümölcs desszertről, fussuk át a gyümölcs etikettet.

almaAlma és körte:

Az almát bal kézzel vegyük el a gyümölcsös vázából és jobb kezünkben tartott gyümölcs késsel a tányér felett kezdjük el hámozni spirálisan a gyümölcsöt. A gyümölcshéjat kés segítségével a tányér szélére toljuk, míg a megpucolt gyümölcsöt tegyük a tányér közepére. Majd ha megtöröltük szalvétával a jobb kezünket, kés és villa segítségével vágjuk félbe az almát. Az egyik felet toljuk kicsit arrébb, majd a másikat vágjuk szeletekre. Majd a villa segítségével fogjuk le a szeleket, és késsel vágjuk ki a közepét, majd a kivágott részt helyezzük a tányér szélére, az almahéjra. Nem hivatalos rendezvény az alma szeleteket megehetjük kézzel, ám étteremben, vagy hivatalos összejöveteleken csakis villa segítségével fogyaszthatjuk el. Körte esetén az eljárás azonos.

Sárga- és őszibarack:

A sárga- és az őszibarackot nem egyformán eszik.
Az őszibarackot a kezünkkel vesszük ki a többi gyümölcs közül és hámozzuk meg a tányér felett egy kés segítségével. A héjának csak azt a részét vegyük le, amelyik könnyedén lejön. A héjat a kés hegyével a tányér szélére toljuk, a megpucolt gyümölcsöt pedig a tányér közepére tesszük. Amennyiben nagyobb barackról van szó bal kezünkben tartva a gyümölcsöt elkezdjük szeletelni karikákra, úgy hogy a tetejétől indulunk a mag felé. A magot késsel távolítjuk el. A barack feleket nem kézzel esszük, hanem kés és villa segítségével darabokat vágunk belőle.
A sárgabarack fogyasztása ennél valamivel egyszerűbb, mivel kisebb gyümölcsről van szó, így félbe vágás után egyből ehetjük is, nem szükséges még kisebb darabokra vágni.

Szilva:

A nagyobb szilvákat az ujjaink segítségével félbe törjük, majd kivesszük a magját. Az apróbb szilvát pedig nyomjuk össze, úgy hogy eldurranjon, majd óvatosan kivesszük a magját.

almaSzőlő:

A szőlőt szintén kézzel vesszük ki a gyümölcsös tálból. Egy kézzel megfogjuk a szárát, a másik kezünk két ujjával pedig egyesével csipegetjük a szemeket. Általában a szőlőszemeket egészében illik megenni. Ha valamilyen oknál fogva nem bírod magostul, vagy héjastul megenni, akkor tanácsosabb a szőlő társaságban való fogyasztása. Előfordul, hogy a szőlőt szemenként kehelyben szolgálják fel, ebben az esetben desszertes kanállal, vagy kis kanállal szokás elfogyasztani. Ilyenkor a magokat óvatosan ki lehet köpni a kanál végére, és az alátétként szolgáló tányér szélére kell helyezni.

Narancs:

A narancsot bal kézbe fogjuk, majd jobb kézzel egy kés segítségével óvatosan megpucoljuk. Ebben az esetben a technika lényege, hogy a gyümölcs tetejétől lefelé bemetszéseket végzünk a héján. Minél több vágást végzünk rajta annál könnyebb megpucolni. Ezután letesszük a tányérra és egyik kezünkkel lefogjuk, majd a másikkal óvatosan a bemetszések mentén a kezünkkel kibontjuk a héjából. A végén egy több mint félig megpucolt gyümölcsöt kapunk, aminek az alján a héj szeletek, úgy kell, hogy álljanak, mintha egy virág lenne. Ezután egy szalvétába törüljük meg a kezünket, és fogjunk kést és villát. Az evőeszközök segítségével kivágjuk a szeletet a héjból, majd eltávolítjuk a magját. Ha szükséges a szeletet még félbe vágjuk, majd megesszük. Ha mégis mag kerülne a szánkba, akkor a villa szélére helyezzük, ezután óvatosan a tányér szélére tesszük.

Mandarin:

A mandarint bal kézzel fogjuk meg, majd kézzel óvatosan megpucoljuk. Ezután a szeleteket kézzel választjuk le és fogyasztjuk el. Evőeszköz használata nem szükséges.

Ananász:

Az ananászt már megpucolva és karikára vágva tálalják. Időnként adnak mellé kristály- vagy porcukrot ízesítőnek. A gyümölcsöt késsel és villával illik elfogyasztani. Amennyiben kehelyben szolgálják fel, úgy desszertes kanállal kell elfogyasztani.

Banán:

A banánt úgy szokták felszolgálni, hogy a két végét már előre levágják. A banánt bal kézzel vesszük el, majd szabad kézzel, vagy egy kés segítségével megpucoljuk. A héját természetesen a tányér szélére helyezzük, míg a megpucolt gyümölcsöt a tányér közepére. A banánt evőeszközök segítségével fogyasztjuk, úgy hogy karikákat vágunk belőle és úgy tesszük a szánkba.

almaGörög- és sárgadinnye:

E gyümölcsöket már szeletelve de héjastul szolgálják fel. A szeletet állítva tesszük le a tányérra, majd kés és villa segítségével kockákat vágunk ki a belsejéből. De fektetve is lehetséges, úgy hogy a héja van tőlünk messzebb. Ám minden esetben kés segítségével előre ki kell kapirgálni az esetleges magokat, még mielőtt a szánkba tesszük a szeletet.
 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.