Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Miért esznek a kutyák füvet?

2010. április 11., vasárnap
Szerző: Sáfrány Zsófia
Forrás: Kulináris Világ

Szinte minden kutya eszik néha füvet, más kutyák pedig állandóan. Már-már arra gondolnánk, hogy talán vegetáriánusok, vagy rájöttek valamire, amire mi nem.

Viszont felmerül a kérdés, hogyha finom és azért eszik, akkor utána miért öklendezik fel?

Csak, ha a kutyák beszélni tudnának! Ha van kutyád, és füves környezetben élsz, hamar rájöhettél már, hogy az ebed nemcsak a fű ízét, hanem az egész valóját szereti. Imádja szagolgatni, fetrengeni benne, vagy egyszerűen csak legelészni rajta, mint a bocik. Nos, ha belegondolunk igen egyszerű a válasz: a fűvel tele van az egész föld, jó az illata, szép a színe - miért ne ennék meg?

A kutyáknak valójában igen széleskörű ízlésük van. Képesek felfalni egy egész tálnyi száraz kutyaeledelt és utána még szaglászni, hátha akad valami ehető a kukában is. Ha nagyon éhesek képesek még a macskatálból is lopkodni. Vagyis tulajdonképpen a kutyák megesznek bármit, ami az orruk elé kerül. Ez már egy magyarázat lehet a fűevésre. A kutyák a macskákkal ellentétben nem éppen vadász típusok, vagyis nem feltétlenül valami friss eledelre vágynak, beérik talált – régi, megszáradt -maradékokkal is. „Ez étel!” - és nem fogják elmulasztani egy esetben sem. Ha nem találnak ehetőt, elrágcsálnak egy csontot. Ebből a szempontból nézve a kutyák ízlése meglehetősen egyszerű.

Ahogy az ember is, a kutyáknak is néha kedve támad némi zöldségre és végül is számukra ez ugyanaz, mint nekünk pl. a spenót.

A kutyák mindenevők, vagyis esznek húst és zöldségeket egyaránt. Bár ma már a kutyaeledelek igen jó minőségűek és tartalmaznak mindent egy kiegyensúlyozott táplálkozáshoz, így a fűevés már szükségtelen, a kutyáknak erről fogalmuk sincs. Az intuíciójuk azt súgja, hogy a fű jó nekik és nem törődnek azzal, hogy már az eledelben benne volt minden vitamin. Ez olyasmi, mint egy saláta. Finom, hát eszünk belőle egy kicsit szinte mindennap.

Azok a kutyák, akik sohasem esznek füvet, ha betegek, azonnal egy füves rét felé veszik az irányt, esznek egy maréknyi füvet, majd megpróbálják felöklendezni. A táplálkozáskutatók még mindig nem tudják pontosan, hogy ez egyértelműen gyomorbántalmakra utal-e. Mindenesetre, ha ennyi kutya fogyaszt rendszeresen, vagy olykor füvet, valószínű van benne valami, ami jó hatással van a szervezetükre.

A kutya gyomra tele van neuro-receptorokkal, melyek reagálnak mindenre, amit elfogyaszt. A fű egyfajta telt érzetet kelt, mely előidézi az öklendezést. Ez megmagyarázza azt is, hogy miért nem tudnak megbetegedni tőle. Mint mikor valami rossz ételt fogyasztunk és a szervezetünk csak azt hajtogatja: "szabadulj meg tőle".
Míg a kutyád nem kívánja otthon a tálján is feltálalva falni a füvet, addig nem kell aggódnod! A kutyák már évezredek óta fogyasztanak füvet, vagyis evidens, hogy ez nem rossz nekik! Természetesen más a helyzet, ha a füvet valamilyen kemikáliával kezelték. Ilyenkor jobb, ha inkább egy másik füves gyepet kerestek!
Néhány étkezéskutató a fűevésből arra a következtetésre jutott, hogy a kutyák azért esznek füvet, mert nem kapnak elég ásványi anyagot máshonnan. A megoldás: brokkoli! A legtöbb kutya persze nem nagyon szereti a nyers zöldségeket, de esetleg megfőzve egy kis hússal máris más a helyzet!
 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.