Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Zöldségfóbia - a zöldségevés képtelensége

Lachanofóbia

2010. február 25., csütörtök
Szerző: Sáfrány Zsófia
Forrás: Kulináris Világ

Vicki Larrieux, fiatal egyetemistalány, aki képtelen még a napi szükséges ételmennyiséget is elfogyasztani, mivel retteg a zöldségektől.

Ez egy valódi, ám igen ritka betegség, melyet lachanofóbiának neveznek, és konkrétan azt jelenti, hogy a lányt képes megijeszteni még egy zöldséghez tartozó gyökér, vagy szár látványa is, és igazi izzadásos pánikba esik. Fóbiáját húselvonással kezdte, ma már csak burgonyán és müzlin él, melyhez néha eszik némi almát is, viszont a tányérján nem visel el egyetlen falatka répát sem. 
   
"Mindig is volt bennem egy irracionális félelem a zöldségektől, még gyerekkoromban is kifakadtam, ha néhány szem babot, vagy répát láttam meg a tányéromon, főleg, ha anyukám erőltetni próbálta az evést." Felnőtt korára azonban tudatosult Vickiben, hogy az elutasítása nemcsak egyszerűen zöldségtől való viszolygását, hanem egyenesen fóbiáját is jelenti egyben. "Bárhol is lássak meg egy zöldséget, akár a tányéron, vagy a földben, totál megőrülök." A zöld szín maga, mely a legijesztőbb számára, vagyis egy brokkolit például nemcsak, hogy nem tudna megérinteni, de még csak rá sem szeret nézni.


Angliában a fenti betegség csak néhány ezer embert érint, akik fóbiáját megpróbálják orvosilag kezelni és minden esetben „újraprogramozni”.

A lachanofóbiában szenvedők számára egy vásárlás, vagy akár egy vacsora is óriási problémákat okozhat, különösen a mai, egészségtudatossá váló világban, ahol lépten-nyomon szemünk elé akad egy saláta. "Próbálom kontrollálni a félelmemet, de ez nem egyszerű, viszont tudom, hogy képes leszek legyőzni majd a rettegést és eszek még zöldséget életemben, ahogy más, normális emberek is." - mondja Vicki. Szerencsére a türelem mellett vannak még speciális gyógyszerek, melyek képesek kordában tartani ezt a fóbiát. Fontos azonban, hogy felismerjük a problémát, és ne erőszakoskodjunk az illetővel, mert egy valódi betegséggel állunk szemben!
 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.