Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Légkondi és Sárkányfa

A Feng Shui szemszögéből...

2007. április 21., szombat
Szerző: Szatmári Nóra
Forrás: Ezoterikus.hu

A légkondicionálók mindennapi életünk sarkalatos részévé váltak. Sajnálatos módon állandó használatuk hosszútávon biztos, hogy negatív hatással van az emberi szervezetre.


Nézzük az okokat: A légkondicionáló használata mellett legtöbbször nem szelloztetik a helyiséget, így kizárják a külvilágot és a friss levegot. Így, habár hus levego járja át a szobát, a levego minosége romlik, elhasználódik. A huto/futo, szellozteto, légkondicionáló rendszerek számos egészségkárosító probléma okozói lehetnek, ha nem tisztítják, fertotlenítik azokat rendszeresen. A készülék a többször felhasznált, már rossz minoségu levego újrafelhasználásával különbözo gomba- és baktériumtenyészeteket juttat vissza a szobába. Pl.: (penész)gomba fajok (aspergillus, penicillum) mellett a legveszélyesebb baktériumtörzs a legionella , amely a-típusos tüdogyulladást okoz, ami az esetek 10%-ban halálos kimenetelu. A szennyezodések következménye tehát nem csupán diszkomfort érzés (pl. kellemetlen szag a készülék bekapcsolásakor), hanem komoly egészségi kockázat, így a fentieken kívül allergiás tünetek, állandó légzési nehézségek, nyálkahártya-irritáció, köhögési inger, fejfájás stb. A légkondicionáló nem megfelelo hofoka és a levego gyors keveredése lehuléshez is vezethet! Fontos tudni, hogy a szuro tisztítása csupán a berendezés muszaki védelmét szolgálja, nincs hatással a levego tisztaságára. Évente legalább két alkalommal érdemes a légkondicionáló fertotlenítését elvégezni, megszabadítani a hutobordákat a rárakódott szennyezodésektol, és ez által megszüntetni a fertozések gócpontjait.

Minél többen vannak egy adott, légkondicionált helyiségben, – legyen az lakás vagy munkahely, és minél kevesebbet szelloztetnek, annál nagyobb a problémák elofordulásának lehetosége.

Jómagam évekig dolgoztam légkondicionált helyiségben, s krónikus asztma alakult ki nálam (bizonyíthatóan) ennek eredményeképpen.

Mit tehet ellene? A fent leírtak szerint a készülék karbantartása nagyon fontos. Valamint használjunk szobanövényeket! Ezek oxigént termelnek, vizet párologtatnak, és egyes fajtáik képesek az irodai és otthoni légtérben eloforduló káros anyagok megkötésére. Emellett természetesen a hangulatjavító hatásuk sem elhanyagolható.
Kutatások bizonyítják, hogy számos növény káros anyag megkötõ képessége kiemelkedo. (Az elso ezzel foglalkozó szakember Dr. B.C. Wolerton, a NASA kutatója). Ezek közé tartozik az Aloé (Aloe barbadensis), Csokrosinda (Chlorophytum elatum), Sárkányfa (Dracaena fragans), Szobai futóka ( Epiperum aureus), Borostyánvirág ( Hedera helix), Vitorlavirág (Spatiphyllum), Filodendron ( Philodendron selloum).
Jól tesszük, ha ilyen növényeket tartunk abban a helyiségbe, ahol a légkondit alkalmazzuk.

Redonyöket, árnyékolókat alkalmazva, esetleg lombhullató fák ültetése az épület déli oldalára, olcsóbb és egészségesebb.

2004-04-05

Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.