Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


A 10 legnagyobb cinktartalmú étel

Az immunerősítés mestere

2009. augusztus 10., hétfő
Szerző: Sáfrány Zsófia
Forrás: Kulináris Világ

A cink erősíti az immunrendszert, serkenti a hajnövekedést és igazi akadálya mindenfajta megfázásnak. Most eláruljuk, hol tankolhatsz fel belőle!

Érdekes még tudni erről az ásványi anyagról, hogy segíti a sebgyógyulást és a férfiaknál a termékenységet is. Egy egészséges vegyes táplálkozás által megfelelő mennyiségű cinket juttatunk a szervezetünkbe, azonban ez igen ritka eset manapság. A sport, a stressz, az alkoholfogyasztás és a dohányzás mind növelik a természetes cinkigényünket. Azonban a vegetáriánus étkezés és a radikális diéták is alacsony cinkellátottságot eredményeznek.

Top 10-es lista visszafelé:

1. Tojássárgája

100 g / 3,5 mg cink

Az optimális napi cinkbeviteli mennyiség kb. 15 mg. Aki csakis tojássárgájából akarná fedezni a nap cinkigényét, mintegy 21 tojást kellenne feláldoznia az egészsége oltárán.

2. Lencse

100 g / 5 mg cink

Akárcsak a borsónál és a babnál, a lencse esetében is figyelni kell rá, hogy egyforma színűek legyenek a szemek. A sötés és száraz foltok gombásodásra utalnak. A lisztes felületek szintén parazitatámadás jelei. 100 g lencse a napi cinkigény 2/3-át fedezi.

3. Napraforgómag


100 g / 5,2 mg

Lehet, hogy visszatér a szotyizás trendje? A tény az, hogy az állati eredetű ételek jóval gazdagabbak cinkben, mint a növényi társaik. A napi cinkadagunkat kb. 300 g napraforgómaggal fedezhetnénk, ugyanakkor nem biztos, hogy az ásványi anyag megfelelő feldolgozásra kerül majd. A vegák, akik lemondanak a tojás- és tejtermékekről, nem hiába szenvednek gyakran cinkhiányban.

4. Marhahús

100 g / 5,7 mg cink

A cink, a vas után a 2. ásványi anyag, mely a leggyakrabban fordul elő a szervezetben. Különösen nagy mennyiségben találhatóak a csontokban, a szemekben és a nemi szervekben. Mivel a szervezetben nincsenek cinkmegkötő sejtek, ezért a táplálkozással kell folyamatosan pótolni az igényünket.

5. Tökmag

100 g / 7,4 mg cink

A sportolás közben egy liternyi izzadsággal több, mint 1/5-ét veszítjük el a napi cinkigényünknek. Ezért aki teljesítménysportot űz, érdemes 25 milligrammal több cinket elfogyasztania!

6. Zabpehely

100 g / 7,7 mg cink

A müzlikben és a teljes kiörlésű termékekben található phytinsav összekapcsolódik a  cinkkel egy nehezen feloldható fémkötéssé. Ez megnehezíti a szervezet számára, hogy felvegye az igényelt cinket. Tojásfehérje, kalcium és A-vitamin fogyasztásával azonban meg lehet könnyíteni a felvételi képességet. A zabpehely ezért különösen tejjel ajánlott!

7. Borjúmáj

100 g / 8,4 mg cink

Az emberi szervezetben kb. 2-3 g cink található, mely mennyiséget a napi cinkbevitellel lehet fenntartani. A cinket a gyomor veszi fel és a máj választja ki leginkább. Az, hogy mennyi cink kerül végül is felvételre, a sajátságos igénytől függ.

8. Edami sajt


100 g / 11 mg cink

A cinkhiány tünetei lehetnek az étvágytalanság, a szaglási-, ízlelési zavarok, a libidó csökkenése, a töredező körmök és a hajhullás is. Kevésbé ismert tény, hogy  depressziót és kedvetlenséget is eredményezhet.

9. Búzaörlemény


100 g / 13,3 mg

A cinkigényünket leginkább a természetes ételek fogyasztása segíti, mivel a mesterséges feldolgozás során veszítenek az ételek a cinkmennyiségükből. A fehér lisztből készült ételek 70%-al kevesebb ásványi anyagot tartalmaznak, mint a teljes kiörlésűek.

10. Kagyló


100 g / 160 mg cink

Általában nem beszélhetünk cink túladagolásról, bár napi 200 mg-ot meghaladó bevitel esetén mérgezés is előfordulhat, mely szédülést, hányást, hasmenést okozhat. Krónikus túladagolás esetén izomkoordinációs- és májzavarok léphetnek fel. 
 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.