Bejelentkezés az oldalra



 Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Lestyán

2008. április 14., hétfő
Szerző: Kulináris Világ

Latin neve: Levisticum officinale

Népies neve: maggifű, levescsík, orvosi lestyán

lestyánA lestyán Dél- és Nyugat Ázsia vidékén őshonos, de már a frank birodalom idején elkezdték termeszteni Európában. A középkorban már Magyarországon is népszerű fűszer volt.

Külsőre kicsit hasonlít a zellerre, de illata és aromája teljesen más. 

Fűszerként sokféleképpen előfordulhat. A levelét levesekhez, salátákhoz, sajtokhoz és főzelékekhez használják. Magját többnyire kenyértésztákhoz, salátákba, pástétomokba, mártásokhoz, tojásételekhez, rizshez és likőrökhöz adják. Meghámozott gyökerét pedig leginkább levesbe főzik. Reszelt nyers gyökerét pedig savanyíthatjuk, vagy felhasználhatjuk saláta készítésnél is. De szószokban és mártásokban is gyakori alapanyag.

Kifejezetten ajánlott diétás ételek fűszerezéséhez.

Gyógynövényként gyomorerősítő, emésztés serkentő, vese- és epekőteák alkotórésze, vizelet hajtó. Nikotin- és alkoholmérgezés esetén jó házi praktika egy kis lestyán tea.

Lestyán tea:  1-2 teáskanál vágott, szárított gyökeret (2-4 g) 150 ml forrásban lévő vízzel leöntjük, 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Étkezések közötti szünetekben fogyasszuk.
 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.hu







KULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás




© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.