Bejelentkezés az oldalra



 Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Libanoni konyha és gasztronómia

2008. november 7., péntek
Szerző: Dr. Szakács Imre
Forrás: Mediterrán ízek

Libanon a régi Fönícia helyén terül el. A táj változatos: tengerpart, hegyek, völgyek tarkítják. Egyedülálló természeti szépségekben és a régészek örömére tárgyiasult történelmi emlékekben gazdag ország.

A libanoni szakácsművészetben keveredik az európai konyha a keleti fűszerekkel. Talán Libanon az első közel-keleti arab ország, ahol az étel nemcsak az éhséget csillapítja, hanem gasztronómiai élményt is nyújt.

A libanoni emberek mindig tartalékolnak valamit a konyha számára. Így az éléskamrákban fellelhetők konzervek, olívaolaj és -bogyó, fűszerek, szárított vagy friss fűszernövények, magvak, rizs, paradicsom, fokhagyma, vöröshagyma.

A főétkezés általában esténként van. Ezután alkohol tartalmú italokat is fogyasztanak, a legjellemzőbb ezek közül az ánizsos ízű arak.

Az étkezés végén édességet, szárított vagy friss gyümölcsöt tálalnak. Nem ritkán kávé zárja az ételsort.

A libanoni kenyér, amit gyakran otthon készítenek, általában kerek formájú és elég lapos. Leginkább a pizzára hasonlít.

A zöldségféléket főleg rizzsel vagy tahinivel (szezámmagból és olívaolajból készült krém), joghurttal, csicseriborsókrémmel és a fűszerek széles skálájával töltik.

A fontosabb ételalapanyagok a gránátalmamag (a kocsonyás burkával!), a csípős cseresznyepaprika, a lencse és természetesen a bárányhús. A báránynak alig van olyan része, amit a libanoni konyha fel ne használna. A baromfihúsok közül főleg a csirkét részesítik előnyben.

A sütemények nagyon édesek. Ezeket leginkább dióval, mandulával és pisztáciával töltik. A szörpök főleg gránátalma lével készülnek.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.hu







KULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás




© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.