Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Makrobiotika, avagy út az örök harmónia felé

Hányan találkoztak már ezzel a kifejezéssel; makrobiotika?

2009. január 13., kedd
Szerző: Bozzai Zsófia
Forrás: Kulináris Világ - print - 2005.

A makrobiotika, latin eredetű szó, annyit jelenti, hogy hosszú élet, ezzel arra enged következtetni, hogy követői hosszú és egészséges életnek örvendhetnek.

Itt azonban eszünkbe juthat Madách Imrénk idézete :

„Minden mi él, az egyenlő soká él,
A százados fa s egynapos rovar.
Eszmél, örül, szeret és elbukik,
Midőn napszámát s vágyait betölté.
Nem az idő halad: mi változunk.”

A makrobiotika mottóját éppen ezért ne a  mennyiségek világában, hanem az életminőségünk ugrás szerű emelkedésében keressük (ami ugyan jó esetben maga után vonja élettartamunk mennyiségi növekedését is)

A makrobiotika lényege egyetlen kulcsszóban kifejezhető; ez pedig a harmónia.

Egy ősi, a napkeleti bölcsek hazájából érkezett táplálkozási és életmódbeli világgal találjuk szembe magunkat, amelyet napjainkban reform jelzővel illethetnénk. Tekintve azonban, hogy a makrobiotika több ezer éves hagyománnyal bír, tulajdonképpen nem tekinthető újításnak. Nevezzük inkább a táplálkozás reneszánszának, visszatérésének egy sokkal kiegyensúlyozottabb, a tiszta tudásból származó, táplálkozási kultúrához. Magyarországtól nyugatra és immár nálunk is a természettől való eltávolodás gyorsaságával egyenesen arányosan nő a fogyasztói igény a természetes ételek, eszközök, szolgáltatások iránt. Válaszul erre Európában étteremláncolatok sora nyílik. Napjainkban elengedhetetlennek érzem, hogy az ember, miközben egyre inkább pusztítja önmaga és környezete egész – ségét, valamiképpen hozzájáruljon eme pusztítás megfékezéséhez, vagy legalábbis csökkentse azt. Ehhez pedig útmutatókra van szükségünk.

A makrobiotika a következő három területet tartja a legfontosabbnak; 
Az ember testi és lelki egyensúlyát, amelynek elengedhetetlen részét képezi táplálkozási szokása. Ezt a makrobiotika tudományosan összeállított vegyes táljai, és egészséges alapanyagokból, valamint egészséges módon elkészített ételeit biztosítják. 
A környezet védelmét. Felhívja a figyelmet a globális problémákra, és igyekszik megoldási alternatívát kínálni ezek mérséklésére. A makrobiotikus éttermekben hangsúlyozzák a biotermelés fontosságát, és a környezetbarát termékek használatát. Jelentős vonzereje az itt készült ételeknek, hogy kizárólagosan olyan ökogazdálkodásból származó alapanyagokból állnak, amelyek garantálják a génmanipuláció mentességet. Ezáltal elkerülhető lesz a szervezet felesleges hormonterhelése, valamint az évi átlagosan 4 kg vegyszer és növényvédőszer elfogyasztása. Már Hippokratész is mondotta : „Étketekben keressétek gyógyulásotokat”. A betegség illetve egészség dolga nagy mértékben függ a vér tisztaságától.
Nem utolsósorban pedig globalizálódó világunkban küzd a nemzetek egyéni arculatának megőrzéséért. Jelesül: minden alapanyagból a helyieket részesíti előnyben az importtal szemben. A természet tökéletesen összehangolt rendszer, nem véletlenül nyújtja éppen azokat a „gyümölcseit”, amelyekre az adott élőhelyen szükségünk van. Felhívja a figyelmet különböző nemzetek ősi táplálkozási szokásaira. A makrobiotikus éttermek étlapjain az adott ország helyi specialitásai is fellelhetőek

Eme logikai láncolat mentém építem fel cikkeimet, különös hangsúlyt fordítva a táplálkozásbeli oldalának, kezdjük azonban egy rövid filozófiai kitekintéssel!

Egyensúly

A makrobiotika alapgondolataként az egyensúlyt emelném ki. Filozófiai háttere a taoizmus, amelynek szimbóluma a jin – jang. Maga a tao ad magyarázatot a makrobiotika felépítésére is!
Azt vallja ugyanis, hogy minden az ellentétek dinamikus váltakozásán alapul. A nappalokat éjszakák követik, az ébrenlétet alvás, bánatot öröm, saját ellentétpárja nélkül pedig nehéz elképzelnünk bárminek a létezését. A fizika törvényének megfelelően, ahogy a mágnes is saját ellentétpárját vonzza, férfi keresi a nőt, gyenge az erőset, éhes az ételt.
Keleten ennek megfelelően minden jelenséget két csoportba soroltak (természetesen nem statikus csoportok ezek, és köztük intenzitásbeli különbség van) így a karaktereket, a betegségeket, az ételeket.
Az ételeket egy skálán helyezhetjük el, amelynek egyik széle a Jin, másik a Jang. Ez az ételekben levő Kálium – Nátrium aránnyal is megegyezik. A Jin a női pólus, a sötét, az intuitív, a mély; ételek közül ide tartoznak az édességek, az alkohol, legbelül a zöldségek és a gyümölcsök. A Jang a férfi pólus, a világosság, a tisztánlátás, a magasság, a legférfiasabb étel a só.
A makrobiotikában a rizst tartják a leginkább kiegyensúlyozott táplálékunknak, mivel pont az ideális arányban tartalmazza a Jin és a Jang tulajdonságokat (Ka- Na), ez az arány pedig 5 Jin (Ka) és 1 Jang (Na). Érdekes lenne azon elgondolkodni, hogy az élővilágban hol és milyen formában található még meg ez az arány, gondoljunk csak egy igen hétköznapi példára; a tyúkolra, ahol egy kakas jóval több tyúkkal áll szemben.
Jogos lenne a  felmerülő kérdés, vajon mindez a táplálkozással hogyan illeszthető össze ?
Mint ahogy fentebb írtam, minden jelenséget egy képzeletbeli skálán helyezhetünk el, amelynek két szélét egy mérleg serpenyőjeként is felfoghatjuk. Namármost, a célunk a következő: a mérleg egyensúlyának megőrzése! Ha belegondolunk, egy teljesen természetes dologról van itt szó, csak eddig nem játszottunk tudatosan a mérleg serpenyőivel.
Amikor valaki fáradt, álmatag, akkor például kávét kíván, ami egy élénkítő ital, tehát önmagában hordozza az energiát, a nyüzsgést. Láthatjuk, hogy itt is két ellentétes pólus jelenlétéről van szó.  A makrobiotika azonban ezen is túlmegy, és nem feltétlenül nevezi meg konkrétan az adott ételt, általában csak annak egyes jellemzőit pl; élénkítő hatással főleg egy kesernyés ízű étel bír.

A makrobiotika táplálkozásbeli alapelvei


Ahhoz, hogy összeállítsuk saját étrendünket, nézzük meg, ahogyan a makrobiotika is ezt teszi; milyen munkát végzünk, mennyire vagyunk fáradtak, kimerültek. Férfiaknak inkább jang, míg nőknek jin típusú ételeket ajánlatos fogyasztani. Számításunkba vegyük bele a környezetünket, az ott őshonos fajtákat, amelyek éppen az adott helyen élő élőlények számára a legideálisabbak. (Ebben találkozási pont figyelhető meg a biogazdálkodásokkal, amelyek mottója: „Gondolkozz lokálisan és cselekedj globálisan” Azaz  bolygónk egyensúlyának megőrzése végett igyekezzünk fenntartani a biodiverzitást, megőrizni  a különböző fajták sokszínűségét. )
Nézzük meg, mely évszakban vagyunk! Hiszen a természet itt is segítségünkre siet! Gondoljunk a mediterrán vidékek forró és száraz nyarára, amikor a természet rostgazdag és lédús gyümölcsökkel áldja meg kiszáradt lényeit. Tavasszal, amikor a természet hosszas álma után újra ébred szervezetünk is ugyanezt teszi, célszerű ha ebben a munkában friss zöld salátákkal, energiától kirobbanó csírákkal segítjük. Nyáron a nyers gyümölcsök, zöldségek ideje érkezik, majd ahogy az idő egyre hidegebbre fordul, úgy kapjanak étkeink is egyre hosszabb hőkezelést.
A makrobiotika mindezek alapján állítja össze az egyéni étrendet.
A makrobiotikát mindenki igényei szerinti szigorral kövesse, a legenyhébbtől a legszigorúbb diétáig. A súlyos betegek diétájában érvényesül az ősi kelet ama bölcsessége, amely szerint napi egy marék rizsen (természetesen barnarizsen) is meg lehet élni. A legelterjedtebb szintjén ezzel szemben megengedett a könnyű fehérhúsok, a halak, tenger gyümölcsei, a vadak fogyasztása. Figyelem! Az egyensúly elvét nem hagyhatjuk ki a számításból! Ezeket a fogásokat jobb, ha borral, illetve sörrel párosítjuk a kedvezőbb emésztés és természetesen a harmónia kedvéért. Ne legyünk teljesen abszcinensek! A makrobiotika derűt és harmóniát követel tőlünk, nem pedig önsanyargatást!
A makrobiotikával Itália egyik legdélibb városában, Reggio di Calabriában ismerkedtem meg.
Olaszországban a makrobiotika rendkívül elterjedt, miután Mario Pianesi (saját gyógyulásának tapasztalataira, valamint George Oshawa írásaira alapozva) futótűzként kezdte el terjeszteni a makrobiotika és az egészséges táplálkozás alapjait. A gazdákat személyesen kereste fel, s győzte meg az ökologikus gazdálkodás szükségességéről. Ma neki köszönhetően mintegy 100 makrobiotikus egység (étterem, iskolai menza, büfé, bolt) működik Olaszországban, az ország Európa biotermelésében is az élen jár.
A makrobiotika elsősorban gyógyító és megelőző diéta, és mint ilyen, követése jelentős elszántságot és emberi akaratot követel.
A reggioi étterem földöntúli derűjével oázisként csalogatta a vendégeket gyönyörű taoista kertjébe egy – egy tál gondosan összeállított gabona, zöldség és olajos mag alapú ételével.
A makrobiotikus étterem vendégeinek egy részét a korábban betegségben szenvedők, és abból a makrobiotika segítségével kigyógyulók alkották.

Ebben a cikkben, ahogy ígértem, szisztematikusan végighaladunk a makrobiotika három legnagyobb területén.


Egészségmegőrzés

A makrobiotika által ajánlott élelmiszerek eloszlása megegyezik a mindenki által ismert amerikai Táplálkozási Piramissal, azzal a különbséggel, hogy a tejtermékek és a tej csecsemőkor utáni fogyasztását nem ajánlja, valamint az állati eredetű táplálékok közül egyedül a halak, vadak, s könnyű fehérhúsok fogyasztását pártolja.
Táplálkozásuk alapját a teljesőrlésű gabonafélék adják, amik az emberiség fő táplálékát jelentették évezredeken át egészen a múlt századig. Az alapot ezen kívül a zöldségek a hüvelyesek és a hidegen sajtolt olajak képezik. Ennek megfelelően az étterem törzsvendégei által előszeretettel fogyasztott menü első fogása egy idény zöldségleves, ezt követi az ún. vegyes tál.
A vegyes tálat a kínai öt elemnek megfelelően állítják össze. Ez annyit jelent, hogy tányérjukon öt különböző, gondosan összetársított étel áll, mindegyikből kevés mennyiség, így biztosítják a változatosságot, és az ízlelőbimbók elégedettségét és nem utolsósorban a kellő mennyiségű és összetételű létfontosságú anyagot. Íme, az alkotók:
Gabona zöldséggel, ritkán gyümölccsel  -  Friss zöld saláta hidegen sajtolt olajjal - Tészta olajos magvakkal vagy zöldségekkel - Hüvelyes - Párolt vegyes zöldség köret

Nyugaton a halálozási okok 80 % -ban a szív- és érrendszeri valamint a daganatos betegségek!
Ezek pedig nagyban összefüggnek a helytelen táplálkozással, helyes életmóddal megelőzhetőek, illetve gyógyíthatóak lennének!
Erre épül a természetes konyha,  a különböző diéták, és cikkünk fő témája; a makrobiotika is.   
 
A nyugati ember sokat eszik és rosszul. Helytelen és mértéktelen a zsírfogyasztása, és ez alatt főleg az állati eredetű zsírok értendők, amely telített zsírsavak ún. rossz koleszterinként rakódnak le az érfalon ezzel érelmeszesedést okozva.
Kevés zöldség és gyümölcsfélét fogyaszt, pedig a saláták varriációja végtelen és áldásos. Rengeteg antioxidáns vegyületet tartalmaznak, csökkentik a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.
Erőltetni kellene a halfogyasztás kultúráját is. A halak ugyanis az olajos magvakon és a hidegen sajtolt olajokon kívül szinte kizárólagos többszörösen telítetlen zsírsavforrásaink. A telítetlen zsírsavaknak pedig többek között megvan az az áldásos tulajdonságuk, hogy a felesleges koleszterint az érfalakból visszaszállítják a májba. Magyarországon sajnos nem virágzik a halfogyasztás kultúrája, pedig elég 100 – 200 évet visszaugranunk az időben, és rádöbbenünk, hogy nem volt ez mindig így.  Folyóink ízletesebbnél ízletesebb halakban bővelkedtek. Napjainkban kevésbé ajánlatos folyami halakat fogyasztani a folyók egyre erősebb szennyezettsége miatt. Egy Afrika melletti szigeten megfigyelték, hogy azok a lakók, akik halászatból élnek, jóval hosszabb életnek örvendhetnek, mint a sziget közepén élő társaik. Kívánatos lenne továbbá a hal- és a tenger gyümölcseinek fogyasztása a tenger végtelen ásványi tárházának kivonataként, valamint magas A és D vitamin forrásként. Nem utolsósorban pedig a halak tartalmazzák a húsok közül a legkiválóbb összetételű fehérjéket. Ugyanezen tulajdonságokkal bírnak a tengeri algák is, amelyet sűrűn használ a makrobiotikus konyha.
Fogyasszunk minden nap csírákat! Ezek ugyanis elképzelhetetlenül gazdag tárházai a vitaminoknak és az  enzimeknek, amelyek a csírákban aktivizálódtak, hogy elindítsák az új élethez nélkülözhetetlen folyamatokat.

Nem elég azonban ételeink összetevőire koncentrálnunk, nagyon fontos, hogy milyen minőségű az alapanyag, azaz mennyi vegyszert kapott, génmanipulált – e. A makrobiotika tökéletes minőségű élelmiszerekkel dolgozik, amelyek biogazdálkodásból származnak, ezzel egy időben kizárják a génmanipulálás lehetőségét. Másik nagyon fontos szempont a táplálék előkészítettségi foka. Sajnos napjainkban már mindent finomítanak, a gabonát, a cukrot. Tekintve, hogy egy gabonaszem nem homogén egység, hanem az összetevői; szénhidrát, vitaminok, enzimek a szem különböző részein találhatók, így a finomítás során bekövetkezik a katasztrófa: elválasztják őket egymástól. Megbontva így a természet tökéletes egységét, amely garantálta a gabonaszem / cukorszem tökéletes hasznosulását a szervezetben.
A harmadik tényező pedig, ami meghatározza egy étel minőségét, az az elkészítésének módja.
Az élőanyagok megőrzése végett minél kíméletesebb technológiához folyamodjunk, mert a hosszas áztatás alatt kioldódnak a vízben oldódó vitaminok, valamint az ásványi anyagok, a főzés során pedig elpusztulnak a hőre érzékeny értékes anyagok, a vitaminok egy része és az enzimek. Cél az, hogy minél alacsonyabb hőmérsékleten (az enzimek 52 °C felett elpusztulnak), és minél rövidebb ideig hőkezeljünk, lehetőleg rozsdmentes acél edényben.

Környezet szennyezés

Ahhoz, hogy megértsük a makrobiotika aktualitását, felismerjük jelentőségét korunkban tegyünk egy rövid kitekintést környezetünk felé!

Az ember a XX. században rohamosan pusztítja élő környezetét, szakemberek szerint, ha most leállnánk a szennyezőanyagok kibocsátásával, a légkörnek legalább 30 kerek esztendőre lenne szüksége ahhoz, hogy önmagát regenerálni tudja.

Az EU a Fenntartható Fejlődés szellemében 2010-re 10 %-ra kívánja emelni a biogazdálkodások számát (kivétel Németország, ahol ez az érték 20 %) ami mindössze 5 % - os csökkenést jelentene a hozam terüetén. Ez tekintetbe véve az állandó túltermelést, még így is üdvös lenne. Annak idején a világéhség enyhítésének zászlaja alatt indult a mezőgazdasági zöld forradalom, azonban a világpiac nem humanitárius intézmény, az éhezők száma pusztán egyötödével csökkent, ma 800 millió ember alultáplált, szemben a termelés nagyságrendekkel több növekedésével. Mi azonban maradjunk bizakodóak a limitek szigorításával szemben!

Apropó, visszatérve a biogazdálkodásra: ma a világban 24 millió hektáron folytatják, megközelítően minden évben az előző év negyed részével növekszik. Mi a helyzet ezzel szemben a genetikai környezetszennyezés terjedésével. Az elmúlt 8 évben mintegy 50 szeresére nőtt, 2004-végén 100 millió hektáron folyt génmanipulált növénytermesztés illetve állattenyésztés. Az ember ismét mindentudónak képzeli magát. Új fajták megjelenésével, régiek tulajdonságainak megváltoztatásával felborítva az ökológiai egyensúlyt !
Amennyiben nagyüzemi állattartásból vásároljuk meg az ebédlőasztalra kerülő csirkepaprikáshoz valót, biztosak lehetünk benne, hogy némi hormonkezeléssel járulunk hozzá szervezetünk működéséhez. Növekedést serkentő, vagy tejelválsztást fokozó, netán húsunk állagát befolyásoló géneket vehetünk magunkhoz. És hol van a folyamatnak vége? Mikor tisztul meg a világ mindenféle káros hatástól, ha már genetikaiag, sejtszinten is módosítjuk?
Hogyan lehetséges az, hogy a génmanipuláció elterjedésének növekedési üteme jóval meghaladja az organikus gazdálkodásét?
Mikor lesznek az iskolában újra életvidám gyerekek, akikkel fegyelmezés helyett tanulni lehet. Ma a középiskolákban jórészt csak egy, az óra elejére beiktatott 5 perces meditációs, tudatlecsendesítő gyakorlat segítségével lehet érdemben megtartani egy tanórát.
És a sort még folytathatnám……..
És az ember nem tesz semmit. Mert ilyen lett a természete. Az indiánok még tudták, hogy a földet unokáintól vettük kölcsön és nem nagyapáinktól örököltük.  Ma ezzel szemben testét szolgának, környezetét pedig neki járó kelléknek tekinti.
Akkor kapunk észbe csak, amikor szervezetünk hirtelen elkezd nem úgy működni, ahogy korábban.

Nemzeti jelleg
 
A makrobiotika nagy hangsúlyt fektet az adott nép táplálkozási szokásainak megőrzésére. Az olaszországi éttermekben ennek megfelelően az alapválasztékot a vegyes tál és az idény zöldségleves mellett a helyi specialitások alkotják. Azaz pizza, tenger gyümölcsei saláta, különböző halak és olasz saláták.

Magyarországon ehhez hasonlóan megvalósítható lenne egy, a makrobiotikus menü mellett reform módon elkészített magyar különlegességeket előállító étterem.

A gondolatmenetet itt lezárom, a tér végtelen, a lehetőség adott. Óriási a felelősségünk a harmadik évezred küszöbén!                    
 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.