Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Nagy makrobiotikus naptár: évszakhoz az elemet! Ezt edd!

Hogyan alkalmazzuk a kínai szervórát a makrobiotaika előírásainak megfelelően?

2011. március 10., csütörtök
Szerző: Sáfrány Zsófia
Forrás: Kulináris Világ

Makrobiotika, az 5 elem és az 5 évszak - Válasszunk ételeket a makrobiotikus naptár szerint!

A makrobiotika tudományának egyik legfontosabb területe az élet egyes aspektusainak az 5 elemhez (Tűz, Fém, Víz, Fa és Föld) való hozzárendelése. Valamennyi elemhez egy-egy évszak is köthető annak minden jellemzőjével és ételeivel együtt. A most következő leírás egyfajta útmutató, hogyan építhetjük be ezt az elemeken alapuló rendszert a nyugati naptárrendszerbe, és miként válasszuk ki minden évszakban azokat az ételeket, melyek a legjobban táplálják szervezetünket.

Tűz: nyári csúcsszezon, június 21-től augusztus közepéig

A nyári hónapok alatt a növények életerőtől duzzadnak, minden a vitalitástól pezseg. A nyár eleme a Tűz, színe a vörös, íze a keserű és a Tűz energia a szívvel és a vékonybéllel áll összefüggésben. A szív a legaktívabb naponta 11:00 és 13:00 között, a vékonybél pedig 13:00-15:00 között.

Ételek, melyek erősítik a Tűz elemet:

Kukorica, pattogatott kukorica, spárga, kelbimbó, snidling, vöröslencse, barack, cseresznye, eper, rák, homár, garnélarák, chili, curry és minden csípős fűszer.

Föld: augusztus közepétől szeptember 21-ig


A késő nyári időszakban a heves nyár búcsúja és a csendes ősz beköszönte között egy lélegzetvételnyi szünetet tapasztalhatunk. A napok még mindig melegek, az esték viszont hűvösebbé válnak, a naplemente korábban érkezik minden nap, s a nyár ízletes és lédús ételei után egy kiegyensúlyozott szakasz indul el. A Föld elem az összes elem közül a legstabilabb, színe a sárga, íze az édes és a gyomorral, illetve a léppel van összefüggésben. A gyomor legaktívabb szakaszai napközben 07:00 és 09:00 között, a lépé 09:00 és 11:00 között van.

Ételek, melyek erősítik a Föld elemet:

édes kukorica, hagyma, articsóka, édes borsó, spagetti, tök, gomba, cékla, sárgadinnye, édes alma, füge, narancs, tangelo (a mandarin és a grépfrút hibridje), mazsola, édes szőlő, papaya, datolya, lazac, tonhal, kardhal, mandula, pekándió, dió, szezámmag, napraforgómag, rizsszirup, juharfaszirup, malátaszirup.

Fém: ősz, szeptember 21-től december 21-ig

Ősszel az egész természet nagy változásokon megy keresztül: először csupa színpompába borul minden, aztán lehullnak a falevelek, az utolsó gyümölcsök is megérnek és az életenergia megreked kissé. A Fém elem színe a fehér, íze a csípős és a tüdővel, illetve a vastagbéllel áll összeköttetésben. A tüdő időszakai naponta 03:00 és 05:00 között, a vastagbélé 05:00 és 07:00 között vannak.

Ételek, melyek erősítik a Fém elemet:


fehér-, barna- és édesrizs, káposzta, kelkáposzta, zeller, hagyma, mustár, fokhagyma, uborka, vizitorma, retek, fehér bab, banán, alma, körte, hering, tőkehal, sügér, lepényhal, óriási laposhal, kapor, kakukkfű, gyömbér, fahéj, cayenne bors, bazsalikom, rozmaring.

Víz: tél, december 21-től március 21-ig


A tél az alvó évszak, mikor a természet mély álomba szenderül mindaddig, míg a tavasz friss fuvallata életre nem kelti az energiát a földön, s mindent újjáéleszt, fejlődésnek indít. A Víz elem színe a fekete és a kék, íze a sós, a nemzőszervek, illetve a vese áll összeköttetésben vele. Az előbbi időszaka naponta 15:00 és 17:00 között, az utóbbié 17:00 és 19:00 között van.

Ételek, melyek erősítik a Víz elemet:


fekete rizs, árpa, spárga, feketebab, feketelencse, fekete szőlő, görögdinnye, szeder, áfonya, málna, vízi növények, kaviár, osztriga, kagyló, fekete szezámmag, mogyoró, só, miso,

Fa: tavasz, március 21-től június 21-ig

A tavasz a burjánzó energia időszaka, mikor minden erőtől és élettől duzzad a földön, tele kreativitással és megújulásra kész akarattal. A Fa elem színe a zöld, íze a savanyú és a hólyaggal, illetve a májjal áll összeköttetésben. Az epehólyag időszaka naponta 23:00 és 01:00 között, a májé 01:00 és 03:00 között van.

Ételek, melyek erősítik a Fa elemet:


búza, zab, rozs, brokkoli, répa, cukkíni, articsóka, gomba, fejes saláta, petrezselyem, póréhagyma, lime, citrom, grapefruit, zöldalma, meggy, avokadó, szilva.
 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.