Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Mi a legtutibb ellenszer másnaposságra?

Egy jó kis Bloody Mary!

2011. május 20., péntek
Szerző: Kulináris Világ
Forrás: Medipress

A gyötrő, fejfájós másnaposság ellen hatékony orvosságnak számít egy pohár Bloody Mary. A vodkából, paradicsomléből és fűszerekből kevert, 90 éve jól bevált recept máig a világ egyik legnépszerűbb koktélja.

Tudósok úgy vélik, hogy sikerült megfejteniük a tökéletes Bloody Mary titkát. A titok abban rejlik, hogy az olcsó vodka mellé a lehető legjobb minőségű, és ebből kifolyólag a legdrágább paradicsomlevet kell keverni, majd jeget hozzáadni. Fontos továbbá, hogy az így elkészült italt legfeljebb harminc percen belül el kell fogyasztani, hogy a kemikáliák ne tudjanak teljesen összekeveredni és feloldódni.


A Bloody Mary-t állítólag egy párizsi bárban találták fel az 1920-as években. Az ital klasszikus verziója vodka és paradicsomlé megfelelő arányával készül, kiegészítve egy csipet sóval, őrölt borssal, Worcestershire szósszal és citromlével. Számos más verzió létezik világszerte, vannak, akik tormával, vagy Tabasco szósszal ízesíti a koktélt. Az italt többnyire jéggel szolgálják fel, zellerrel és citromkarikával díszítve.

A Bloody Mary-t tartják a világ egyik legkomplexebb koktéljának, mivel több száz ízkomponens keveredik benne, melyek együttesen hatnak az ízlelőbimbókra, mondta Dr. Neil Da Costa, a New Jersey-i Nemzetközi Ízek és Illatok Vállalat íz-szakértője, az Amerikai Vegyi Társaság konferenciáján. A koktél szinte az összes ízt magában hordozza, amit az ember érzékelni képes – egyszerre édes, sós, savanyú és pikáns, egyedül a keserű ízt nem tartalmazza.

Da Costa szerint a Bloody Mary kémiailag nagyon instabil szerkezetű, mivel az ital minősége gyorsan romlani kezd a paradicsomlé savainak hatására. Emiatt érdemes jeget adni az italhoz, hogy frissebb maradjon, és nem szabad fél óránál tovább állni hagyni. A koktél legnagyobb részét a paradicsomlé teszi ki, ezért mindenképpen a lehető legjobb minőségű terméket, a legjobb márkát válasszuk, javasolja Da Costa.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.