Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Milyen egyszerű trükkje van a mentális és fizikális egészségnek?

Egyértelműen összefügg a mediterrán étrend és az életminőség

2012. június 7., csütörtök
Szerző: Kulináris Világ
Forrás: Medipress

Már évek óta tudjuk, hogy a mediterrán étrend a betegségek csökkent valószínűségével és a fokozott jóléttel áll összefüggésben. És még?

 Egy új kutatásból most az derült ki, hogy az étrend a mentális és fizikai egészségre egyaránt jótékony hatást gyakorol.

A nagy mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyeseket, halat, olívaolajat és dióféléket tartalmazó mediterrán étrend a krónikus betegségek kockázatának és a halálozás arányának csökkentése révén bizonyítottan jót tesz az egészségünknek. A Las Palmas de Gran Canaria és a Navarra Egyetemek vezetésével készült új tanulmány egy lépéssel előrébb lépve a mediterrán étrend az életminőségre gyakorolt hatását vizsgálta négy éven át több mint 11 ezer hallgató részvételével.
 
A European Journal of Clinical Nutrition szaklapban megjelent tanulmányból az derült ki, hogy azok, akik jobban ragaszkodtak a mediterrán étrend mellett, jobb eredményeket értek el az életminőséget mérő kérdőívben fizikai és mentális jólétüket illetően. Az összefüggés a fizikai életminőség tekintetében még erősebbnek mutatkozott.
 
Patricia Henríquez Sánchez, a tanulmány vezető szerzője szerint a mediterrán étrend egészséges táplálkozási modellnek tekinthető. A fő étkezések három alapelemet tartalmaznak: gabonaféléket, zöldséget és gyümölcsöt, valamint tejtermékeket. Az étrend ezen kívül napi 1,5-2 liter víz fogyasztását feltételezi. A zsír fő forrását az olívaolaj szolgáltatja, és ajánlott a bor és más erjesztett italok mértékletes fogyasztása. A minőségi állati fehérjék a halakból, a sovány húsokból és a tojásból származnak. A halak és tengeri ételek az egészséges zsírok forrásaként is szolgálnak. A táplálékpiramis csúcsán a cukor, az édességek, a torták, a sütemények és a cukrozott italok állnak, amelyeket csak időnként, kis mennyiségben ajánlott fogyasztani.

Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.