Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Mire jó a meggy? Titkos gyógyhatások!

2008. július 14., hétfő
Szerző: Kelemen Nóra
Forrás: Kulináris Világ

A Balkántól a Csendes-óceán partjáig, Amerikától egészen hazánkig... Mindenhol megterem a meggy, s egy tisztes házi kertből nem hiányozhat... De mire jó evésen kívül?

A meggy azért képes szinte bárhol megélni, mert meglepően igénytelen növény! Az érett gyümölcs számos kedvező hatása közt találjuk a jelentős kalcium-, kálium-, magnézium- és vas-tartalmát. A benne található A és C, illetve a B vitaminok valamennyi fajtánál megtalálhatóak.

Az idényszerűen nagy mennyiségben fogyasztott friss és érett meggy, a gyümölcsből készült meggylé, befőtt vagy az aszalt meggy rosttartalma emésztésserkentő! Szükség esetén hatásos hashajtó is válhat belőle. Ily módon is erősíti a meggy méregtelenítő hatásait, mely főleg a máj-, a vese- és a vér tisztítását segíti elő. Vízhajtóként több évszázada szerepel a különböző gyógynövénykönyvekben, s mindemellett a szárből pedig gyógyteát készítenek.

A fentiek mellett további számos gyógyító hatása ismert és bizonyított: kedvezően befolyásolja a vérnyomás- és szívritmus-elégtelenséget. Jó hatással van az idegek működésére, tisztító hatásai miatt nagyszerű ellenszere a köszvénynek, stabilizálja az időskorban fellépő hormoningadozást és annak negatív következményeit, hatékonyan gyógyítja a szájbetegségeket, erősíti a laza fogazatot.

Légzőszervi panaszok esetén is bizonyították hatékonyságát: a meggy savanyú ízhatása a vírusok számára pusztító hatású, óriási vitamintartalma erősíti az immunrendszert. Összességében tehát a meggy bármely meghűléses megbetegedés ellen sikeres "gyógyszer".

Klinikai kutatások bizonyítják, hogy a meggylé meglepően pozitív hatással van az izomlázra, mert csökkenti az izomlázat okozó vegyületek sűrűségét a szervezetben. A kutatók szerint a meggyben található flavonoknak és antociánoknak hatására e vegyületek erős gyulladáscsökkentő folyamatokat indítanak el.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.