Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Ha késve is, de végre megújul a közétkeztetés!

Országos programot indít a közétkeztetés megújításáért az ÁNTSZ

2012. november 13., kedd
Forrás: MTI

Országos programot indít az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a közétkeztetés megújításáért. Az eredetileg 2010-ben Békés megyében indított program eredményeiről és a kezdeményezés országos kiterjesztéséről kedden Budapesten tartottak programindító konferenciát.

 Sárosi Tamás, Békés megye helyettes tiszti főorvosa a konferencia előtti sajtótájékoztatón elmondta: a Menzaminta = mintamenza című programot azután indították, hogy az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2009-ben végzett felmérése "katasztrofálisnak" minősítette az óvodák és az iskolák közétkeztetését. Kiderült, hogy a ez "30 éve beidegződött menüsorok" alapján folyik.

Mucsi Gyula, megyei tiszti főorvos az MTI-nek elmondta: a program révén nemcsak egészségesebbé tették a közétkeztetést, hanem kezdetben - az élelmiszerárak emelkedése előtt - még megtakarítást is sikerült elérniük. Az így megspórolt összeget például egy iskolai konyha felújítására tudták fordítani. Mindemellett fontos, hogy sikerült jó kapcsolatot kiépíteniük a helyi termelőkkel, illetve gasztronómiai szervezetekkel is - mondta.

Erdős Norbert Békés megyei kormánymegbízott a sajtótájékoztatón elmondta: a cél az, hogy a gyermekek egészségesen, változatosan, a "kor kihívásainak" megfelelően táplálkozzanak.

Paller Judit országos tiszti főorvos hangsúlyozta: nem elég, ha az étel egészséges, fontos, hogy a tányéron lévő étel vonzó legyen a gyermekek számára, és örömmel egyék meg.

Az ÁNTSZ közleménye szerint Magyarország táplálkozással összefüggő egészségügyi mutatói a legrosszabbak közé tartoznak az Európai Unióban. Az egészség megőrzésében az egyik legfontosabb elem a helyes táplálkozás. A jelenleg érvényben lévő előírások szerint a közétkeztetésben - különös tekintettel az egészségügyi, szociális és gyermekintézményekre - az élettani szükségleteknek megfelelő minőségű és tápértékű étkezést kell biztosítani - hangsúlyozta az ÁNTSZ, megjegyezve: ezt a célt szolgálja az országos tiszti főorvos által 2011-ben kiadott "táplálkozás-egészségügyi ajánlás" is.

A közleményben azt is kiemelték, hogy a Békés megyében indított program országos kiterjesztése során arra is odafigyelnek, hogy a közétkeztetésben is minél szélesebb körben jelenjenek meg a magyar, ezen belül is elsősorban a helyi alapanyagok, illetve a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari vállalkozások termékei. Fontosnak tartják a bioélelmiszereket a bölcsődei, óvodai, kórházi étkeztetésben. "A tapasztalatok szerint ízletesebbek azok az ételek, amelyek a több ezer kilométerről szállított alapanyagok helyett hazai termékekből készülnek, ráadásul tápértékük is magasabb" - fogalmazott az ÁNTSZ közleményében.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.