Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Mekkora a derékbőséged? Olyan a testalkatod!

Összefüggés a testalkat és az elhízás között

2010. október 4., hétfő
Szerző: Sáfrány Zsófia
Forrás: Kulináris Világ

Ez a cikk és a feltüntetett táblázat segíthet megállapítani, hogy milyen testalkattal rendelkezel valójában, s azt is, hogy a derekad szélessége arányos-e a magasságodhoz.

Ha túl sok súly gyülemlett fel a tested középső részén, akkor ún. alma testalkattal rendelkezel, mely egyben azt is jelenti, hogy hajlamosabb vagy a diabéteszes, valamint a szívvel és érrendszerrel kapcsolatos megbetegedések kialakulására.

Ha a súlyod a csípőd környékén csoportosodik össze, akkor ún. körte testalkattal rendelkezel. Ez az alak, az alma testalkattal egyetemben a túlsúlyosok csoportját gazdagítja, viszont ez az alak kevésbé jár együtt egészségügyi bántalmakkal, mint az az alma testalkatúaknál várható.

Az alábbi ábra segít még pontosabb képet kapni arról, hogy hajlamos vagy-e az egészségügyi gondok kialakulására a derekad szélessége és a magasságod arányának összefüggésében.


Ha igen erősen kidolgozott izmaid vannak (pl. sportoló vagy), előfordulhat, hogy az adataid alapján a túlsúlyosok kategóriájában találhatod magadat. Ha valójában csak nagyon kevés testzsírral rendelkezel és a testalkatod egészségesnek mondható, akkor azt vedd figyelembe!

pesto Barna zóna - "Óvatosságra intünk!"


Ez azt jelenti, hogy „chili” testalkattal rendelkezel, ami nem vall éppen egészséges szervezetre, ezért kell vigyáznod és felszedned néhány kilót! Minden valószínűséggel túl vékony vagy, ami legalább ugyanolyan probléma, mint a jelentős túlsúly.

pestoZöld zóna - "OK"

Ha a táblázat ezen részén találod meg arányaidnak megfelelő testalkatodat, jó az esély arra, hogy normális, egészséges, „körte” testalkattal rendelkezel. Minden plusz zsír általában a derekad és a csípőd tájékán rakódik le, mely nem mondható ártalmasnak. Ezt a testarányt érdemes megtartani, s mindaddig, amíg a magasságod és a testsúlyod viszonyításában a zöld zónában vagy, minden rendben van.

pestoSárga zóna - "Óvatosságra intünk!"

Ebbe a zónába tartozni azt jelenti, hogy egyfajta „körte-alma” testalkattal rendelkezel, vagyis ügyelj rá, hogy ne szedj fel több extra kilót, főleg, ha leginkább a csípőd és a hasad tájékán rakódnak le ezek!

pestoPiros zóna - "Baj van!"

Ez azt jelenti, hogy „alma” testalkattal bírsz, mely egyértelműen arra utal, hogy a felesleges zsírokat a hasad tájékán raktározza el a szervezeted, mely fokozza a szívbetegségek, a magas vérnyomás, a diabétesz és néhány rákos megbetegedés kialakulásának a veszélyét. Fontos, hogy tégy valamit a súlyvesztés érdekében, sürgősen!
 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.