Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Mesterséges hús - hamarosan a lábosodban!

2011. február 24., csütörtök
Szerző: Kulináris Világ
Forrás: Medipress

A Dél-Karolina Egyetem egy tudósa közel 10 éve dolgozik a mesterséges hús előállításán.

Vladimir Mironov egyike azoknak a tudósoknak, akik világszerte a mesterséges hús előállításán dolgoznak. A kutatók szerint ezek a mesterséges élelmiszerek segíthetnének megoldani az élelmiszeripari krízist, aminek legfőbb oka az, hogy egyre kevesebb az állattenyésztésre és földművelésre alkalmas terület. Mironov szerint hamarosan futballpálya nagyságú üzemekben, kisebb és nagyobb bioreaktorokban állíthatják elő a "megtervezett húst".

"Funkcionális, természetes, tervezett élelmiszerekről beszélünk. Olyan ízű, állagú és színű húst állítunk elő, amilyen akarunk. - nyilatkozta Dr. Mironov - Gének nélkül is sikerülhet előállítanunk, de nincs bizonyítékunk arra sem, hogy az étel minősége károsodna, ha genetikailag manipulálnánk az élelmiszereket."

Dr. Mironov a pulykából származó mioblasztokat (olyan embrionális sejteket, amelyek később izomszövetté alakulnak) szarvasmarha szérumba helyezte, majd chitosan (egy természetes polimer) váz segítségével hozta létre az állati izomszövetet.

"Az emberek nem szívesen fogyasztanak olyan élelmiszereket, amelyeket laboratóriumokban hoztak létre. A technika és az étkezés sok embernél egyáltalán nem fér össze. Rengeteg olyan terméket fogyasztunk azonban, amit természetesnek tartunk, mégis nagyon hasonló módszerekkel készül, mint a mesterséges hús. - nyilatkozta Nicholas Genovese, a PETA munkatársa - Mindennapjainkhoz hozzá tartozik a joghurt, ami nem más, mint tenyésztett élesztő. A társadalom elfogadta ezeket a termékeket, ahogy hamarosan a tenyésztett hústermékek is a mindennapok részét képezhetik."


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.