Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Mexikói konyha és gasztronómia

2008. március 11., kedd
Szerző: Kulináris Világ

A mexikói konyha messze földön híres a tradicionális receptjeiről. Megeshet, hogy néhány étel elsőre nagyon csípősnek tűnik, ám az ízvilágát szinte biztosan mindenki élvezni fogja.

 

A tradicionális ételeikhez három alapanyagot használnak, amiből legalább egy minden ételükben megtalálható: tortilla (kukoricás lepény), bab, csípős paprika- chili.

A mexikói előételek egyszerűek és egyben nagyszerűek is. Természetesen a legnépszerűbb előételek- nachos, tortilla, tacos, guacemola, chimichanga, quesadillas- is kukoricás lepényből készülnek különféle töltelékekkel, mint például kukorica, bab, paprika, sajt, hús vagy paradicsom. Ételeiket szívesen ízesítik salsa szósszal, amit többféle módon is el lehet készíteni. Sütéshez nem használnak zsírt, csak növényekből sajtolt olajt.

Az asztalon minden étkezésnél elengedhetetlen a só, a paprika és a tortilla.

A főételekhez csupán néhányféle húst használnak. Népszerűek a gulyásszerű ételek, a sült marhahús babbal, és a chili con carne, aminek az elékészítése igazi művészet, ezért hatalmas főzőversenyeket is rendeznek. Persze, főételek közt is helyet kapnak a különféle lepények: enchidalas- vastag palacsintaszerű, a burritos- nagy tortilla hússal és zöldséggel töltve és megsütve, fajitas- zöldséges húsos ragu tortillahoz.

Igazi különlegességek kedvelőinek, pedig nem szabad kihagyniuk a tamales-t, ami kicsiny gőzölt kukoricalepény banánlevélbe göngyölve. A leves- és a főzelékféléket Mexikóban nem igazán ismerik.

Desszertre többnyire helyi gyümölcsöket esznek, vagy édes gyümölcsös kenyeret sütnek.
Népszerűek még a különféle sütemények is, amiket kukoricalisztből készítenek, így jellegzetes ízt kapnak, és előszeretettel díszítik különféle édes mázakkal.

Leghíresebb italuk a tequila, ami agave kaktuszból készül és többszáz fajtát gyártanak belőle. A mexikóiak a tequilát csakis üdítőkkel keverve fogyasztják.
 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.