Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Mikor születtél? Ettől függ, lisztérzékeny vagy-e!

2011. június 9., csütörtök
Szerző: Kulináris Világ
Forrás: Medipress

A lisztérzékenység gyakoribb azok között, akik tavasszal vagy nyáron születtek, derült ki a Massachusettes Általános Gyermekkórház új tanulmányából. Az eredmények arra utalnak, hogy az autoimmun betegség gyakoribb megjelenése az évszakból és a környezetből adódó faktorok kombinációjával állhat összefüggésben.

A lisztérzékenység egy emésztési rendellenesség, melyet a glutén nevű fehérje vált ki. Ez elsősorban a kenyérben fordul elő, és más, búzát, árpát vagy rozst tartalmazó ételekben. Károsíthatja a vékonybelet és megnehezítheti bizonyos tápanyagok felszívódását, fájdalmakat vagy akár idegi károsodást is okozhat.

382 massachusettsi lisztérzékeny gyerek adatait vizsgálták a 11 hónapostól 19 évesig terjedő korosztályból. A 15-19 évesek körében a születés időpontja nem számított. A többi 317 gyereknél azonban azt vették észre, hogy 57 százalékuk a márciustól augusztusig terjedő időszakban született, 43 százalék pedig szeptembertől februárig. Habár a lisztérzékenység pontos oka nem ismert, a lehetséges kiváltó körülmények között szerepelhet a glutén bevezetése az étrendbe, illetve azok a vírusok, melyekkel az első életévében találkozott. A tanulmány eredményei szerint a születési hónap is lehet egy kockázati faktor.

A kutatók rámutattak, hogy a gyerekek általában hat hónapos kor körül kapnak először szilárd ételt, mely glutént is tartalmaz. A tavaszi és nyári babák esetén ez egybeesik a nátha és az influenza időszakával. Az eredmények alapján a tanulmány vezetője, Dr. Pornthep Tanpowpong elmondta, hogy talán meg kell változtatni a gluténtartalmú ételek bevezetésének időpontját.

"Aki tavasszal vagy nyáron születik, annak nem biztos, hogy helyes ugyanakkor gluténtartalmú ételt kínálni először, mint az őszi vagy téli születésűeknek. Bár még tovább kell vizsgálnunk a feltételezéseinket, úgy véljük, segítséget nyújtottunk a lisztérzékenység megelőzéséért folyó küzdelemhez.” – mondta Tanpowpong. Azt is megjegyezték, hogy a napfény is összefügghet a betegséggel, mivel kapcsolatba hozták azt a D-vitamin hiányával.

A tanulmányt Chicagoban, az Emésztőszervi Betegségek Hetén tették közzé, melyet az Amerikai Gasztroenterológiai Szövetség és más szervezetek szponzoráltak. Mivel kis léptékű kutatásról van szó, és azt egy orvosi gyűlésen mutatták be, az eredmények csak előzetesnek számítanak, míg meg nem jelennek lektorált szakmai lapban, illetve nem támasztják alá más munkákkal.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.