Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Nagy Pezsgőtörténet - nem csak pezsgősöknek

Szilveszter elmaradhatatlan kelléke: a pezsgő

2007. december 30., vasárnap
Szerző: Szantál

Gyorsan lekapjuk a pezsgősüveget az üzlet pultjáról, és már toljuk is tovább a bevásárlókocsit a következő polchoz. Otthon pedig csodálkozunk, hogy az üvegen érthetetlen módon ezt olvassuk: habzóbor.

Nem kell megijedni, a pezsgő és a habzóbor csupán abban különbözik egymástól, hogy a pezsgő szénsavtartalma a borban lévő vagy a borhoz adott cukorból zárt erjedéssel képződik, a habzóborban viszont mesterségesen adagolt, elnyeletett szénsav található.A történet szerint Don Perignon készített először pezsgőt Champagne-ban.

Hautvillers város bencés szerzetese az apátság pincemestereként tevékenykedett csaknem ötven évig, és egy alkalommal a pincéjében felejtett borospalackban utóerjedt a bora, amely az erjedési szénsavat megtartva nagyon kellemes itallá változott. Az új, és még nem teljesen kierjedt borokat kora tavasszal palackozta, és a palackokat parafadugóval szorosan bezárta. A borban lévő maradék cukor erjedése a palackban fejeződött be.Ugyanakkor e korszakalkotó felfedezést megelőzve, nem sokkal korábban az angolok készítettek először pezsgőszerű italt.

Ők fejlesztették ki királyi rendeletre azt az üvegféleséget, amely képes volt kiállni a pezsgőben uralkodó hatalmas nyomást. Így született a habzóbor.A hagyományos készítésű, drága pezsgők a mai napig igen hosszadalmasan, mintegy két évig készülnek.

A máglyába rakott palackokban az erjedés 3-4 hónapig tart, ami után további fél évig érlelik a pezsgőt, időnként felrázzák, hogy felkeverjék benne az élesztőt. Ezután a palackok dugójukkal lefelé nézve, 45 fokos szögben a rázóállványra kerülnek, ahol a pincemunkások időnként megforgatják őket, és a dőlésszöget is folyamatosan változtatják. Végül seprőtelenítik az italt, hogy tiszta és áttetsző nedűt nyerjenek.A pezsgő minőségének egyik legfontosabb értékmérője a gyöngyözés.

E nemes ital ugyanis annál értékesebb, minél több és kisebb átmérőjű, füzérszerűen a felszínre törő buborék található benne. Viszont jó lesz vigyázni, mert minél jobban habzik a pezsgő, annál erősebb a hatása. A Surrey Egyetem kutatócsoportja tizenkét önkéntesen kísérletezett, akikkel fejenként két pohár pezsgőt itattak. A kísérlet alanyainak fele habzó pezsgőt kapott, a többiek olyat, amelyből előzőleg kirázták a buborékot. A következő héten megfordították a kísérletet: azok kaptak szénsavas italt, akik előtte buborék nélkülit. A kutatók arra jöttek rá, hogy a pezsgőivás után öt perccel 0,45 milligramm alkoholt tartalmazott a vérük milliliterenként azoknak, akik buborékos pezsgőt ittak. Ez az érték 0,39 milligramm volt azoknál, akiknek előzőleg felrázták az italát. Az ivás után már negyven másodperccel világos különbség mutatkozott a véralkohol szintet illetően: 0,7 milligramm volt a "szénsavasoknál", és 0,58 milligramm azoknál, akiktől megvonták a buborékok élvezetét. A kutatás vezetője, Fran Ridout nem tud pontos választ adni arra, mi okozza a különbséget. Sejtése szerint azonban a buborékoknak köszönhetően az alkohol gyorsabban felszívódik, mert a széndioxid gyorsítja a vérbe jutást.Feltalálása óta a pezsgőt igen sokféle pohárból itták. Ami azonban a kezdetek óta változatlan: az üvegből készült pohár színe mindig vízfehér, díszítelen volt. A pohár fala vékony, maximum egy milliméteres lehet, űrtartalma 100-125 milliliter. Kezdetben a széles szájú talpas poharat használták pezsgőzéshez. Ezt mára a hosszú, flőte alakú kehely váltotta fel, amelyben a felszálló buborékok szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.