Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Nagydobosi sütőtök hagyománya

2008. március 16., vasárnap
Szerző: Nagydobosi hagyományörzők
Forrás: http://nagydobos.keletnet.hu

Nagydobos mezőgazdasági termelésében kiemelkedő szerepet játszik a sütőtök. Termesztésének a településen ősrégi hagyományai vannak, melyek úgy tartják, hogy már a késői feudalizmusban is termesztették a nagydobosi sütőtököt a Perényi birtokon.

A silány talajon kevés munkával és befektetéssel is jó termést hozott. Az első világháború idején már jövedelmező ága volt a paraszti gazdálkodásnak. Termesztésének virágkora az 1920-30-as évek majd az 1936-46 közötti időszakra tehető. Napjainkban ismételten fellendülőben van termesztése.

A márkázott nagydobosi sütőtököt zöld állapotában speciális védjeggyel látták el. A védjegyet sütővassal sütötték rá a kocsánytól kb. 10 cm-re. Csak lapított, erősen cikkelyes, cukorgöbökkel ellátott tököt márkáztak ilyen formán. A márkázás egyúttal a termés várható mennyiségének megállapítása is volt. Egy-egy nagydobosi sütőtök 6-10 kilogrammot nyomott, így átlag 8 kg-mal szorozva a darabszámot megkapták a termék várható mennyiségét. Holdanként 100-200 q termésről is van tudomásunk.

A nagydobosi sütőtököt kedvelték sokféle felhasználtsága miatt is. Magvából olajat készítettek, húsából lekvárt főztek, de sütve is igen finom csemege volt téli estéken.

A nagydobosi sütőtök gazdag téli vitaminforrásunk. A sütés-főzés során C - vitamin tartalmát sajnos elveszti, de bőven marad benne B1- és B2 - vitamin, nikotinsav. Különösen gazdag karotinban, ami főleg szemünk egészségének megőrzése szempontjából hasznos. Nem utolsó szempont az sem, hogy olcsón megvásárolható és a termesztése sem igényel magas szintű mezőgazdasági ismereteket. Kerüljön tehát minél többször az asztalunkra, ne csak sült tök formájában, de levesnek, befőttnek, süteménynek, esetleg tortának is díszítve. Az asztalunkra kerülhet még leves, befőtt, ivólé, sütemény formájában is.

Reméljük, hogy a sütőtökből készült ételek, italok mindennapi étkezésüket változatosabbá és egészségesebbé teszik.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.