Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Nem hízlal annyira a zsíros étel, ha ecetes italt isznak mellé

2009. augusztus 19., szerda
Forrás: Hirado.hu

Japán kutatók vizsgálata szerint a zsíros kosztra fogott egerek lényegesen kevésbé híznak, ha víz helyett ecetes italt fogyasztanak.

Az étkezés számos területén népszerű ecet évezredek óta szerepel a természetgyógyászat elemei között is. Az Egyesült Államokban működő Ecet Intézet érdekes adatokat hozott nyilvánosságra arról, hogyan gyógyították ecettel a skorbutot az amerikai polgárháború idején, vagy miként alkalmazták sebkezelésre az első világháború során. Tomoo Kondo és munkatársai azt vizsgálták, hogyan befolyásolja az ecetfogyasztás kísérleti egerek zsíranyagcseréjét, milyen módon és mértékben híznak, ha étkezésük alapvető része az ételecet. Az egerek erősen hizlaló, zsírban dús kosztot kaptak, de az egyik csoport a táphoz a szokásos vizet itta, a másik csoport tagjai viszont 6 héten keresztül csak ecetes folyadékkal olthatták szomjukat. Az eredmény fényesen igazolta a kutatók azon reményét, hogy az egerek az ecetes diétán kevésbé híznak. A hatodik hét végén az ecetsavas folyadékkal kezelt csoport testében, főleg májában 10%-kal kevesebb zsír halmozódott fel, mint a másik csoport tagjainak szervezetében. Az izgalmas különbség hátterében azt találták, hogy az ecet azoknak a géneknek a tevékenységét fokozza, amelyek a zsírok égetését növelik. A zsírszövet így éppen a hasüregben rakódott le kisebb mennyiségben, ahol az elzsírosodás az igazán egészségtelen folyamat. Ezek a gének olyan fehérjék keletkezésében játszanak szerepet, melyek a zsírsavak lebontását végzik. (Egyes, még folyamatban lévő kutatások előzetes eredményei szerint ecettel a zsír fölhalmozódásának gátlásán kívül kedvezően befolyásolható a vérnyomás és a vércukor értéke is.) Hatheti kezelés - bármilyen gyógyszer alkalmazása esetén - ilyen eredménnyel az emberi súlycsökkentés szempontjából is rendkívül ígéretes beavatkozásnak tűnik. Az egér és az ember élettartamát egybevetve azonban ez az idő az emberek számára nem másfél hónapos, jópofa fogyókúrát, hanem alapos étrendi változtatással járó, négy savanyú esztendőt jelentene.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.