Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Méltánytalanul mellőzve a nyúlhús!

2008. október 23., csütörtök
Szerző: Szatmári Nóra
Forrás: Kulináris Világ

Még a nagyapám idejében ettem utoljára nyúlhúst azóta sem. Pedig egyértelmű tény, hogy finom. És ha még csak ennyiről lenne szó...

Hazánkban évente kb. 5-6 ezer tonna nyúlhús kerül feldolgozásra, s ennek 96 százaléka exportra készül. Leginkább a Dél-Európai régióba: Olaszország és Spanyolország mellett még Franciaországba, Belgiumba és Svájcba is. 

A hazai húsfogyasztási szokásokon már évek óta próbál változtatni a magyar nyúltermelők és feldolgozók érdekvédelmi szervezete, a Nyúl Terméktanács. A nyúlhús népszerűsítésével a  mindössze 300-400 tonnás évi belföldi forgalmat háromszorosára szeretnék emelni.
 
Mivel napjainkban igen nagy hangsúlyt kap az egészséges táplálkozás, a reform konyha, a zsírszegény ételkészítés, ezért ideje, ha a nyúlhús is bekerül az étkezésbe. Nagyon kevesen tudják, hogy a nyúlhús ideális táplálkozási forrás, mert élettani hatásaival tökéletes alapanyaga lehet étkeinknek.

Miért?

A - jogosan - oly nagyra tartott baromfi húsnál is jóval magasabb fehérje és jelentősen alacsonyabb zsírtartalma miatt kiemelkedik a sorból. De mi lehet az oka a háttérbeszorulásnak? Leginkább az, hogy  a  nagyobb áruházláncokon és a színvonalasabb vendéglőkön kívül más nem foglalkozik a forgalmazásával, s ára is magasabb.
 
A nyúlhús emellett a legkönnyebben emészthető fehér hús, könnyen elkészíthető.  Nem hízlal, gyermekeknek, betegeknek, kismamáknak is kiváló.
 
Májában rengeteg az A-vitamin, mely antioxidáns hatása segítségével védi a szervezetet a szabad gyökökkel szemben. Bár a nyulat némileg másképpen kell fűszerezni, mint a többi húst, de ez nem akadálya egy finom vacsorának. A pácolás kifejezetten előnyös ízesítési mód, a bor is extra zamatot ad. Zöld- és szárított fűszerekkel, zöldségekkel kiegészítve ízletes ételek alapja.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.