Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


A Fehér Ház 493 ezer dolláros magyar titka!

avagy: miből tunkolnak Obamáék?

2009. január 9., péntek
Forrás: MTI

Magyarországon tervezték és festették annak a két új porcelánkészletnek az egyikét, amelyet az amerikai elnök washingtoni rezidenciáján, a Fehér Házban fognak használni az elkövetkező években.

A first lady, Laura Bush szerdán mutatta be a sajtónak azt a két csillagászati összegbe kerülő étkészletet, amelyet még korábban ő rendelt meg, de csak most, férje mandátumának lejárta előtt két héttel készült el.

A Fehér Ház egyik új hivatalos - aranyszegélyes, kosármintás, 320 személyes - porcelánkészlete 493 ezer dollárba (96,6 millió forint) került. A másik, 74 ezer dolláros (14,3 millió forint), 70 személyes készletet a Fehér Ház parkjának magnóliái ihlették, a porcelán díszítését a magyar származású Anna Weatherley festőművész magyarországi műhelyében tervezték és festették. A tányérokat díszítő pillangó- és bogármintákat a Fehér Ház kertjének fáin látható pillangók és bogarak ihlették.

A Washington közelében élő Anna Weatherley Magyarországon született, édesanyjával évtizedekkel ezelőtt elmenekült a kommunizmus elől, de a 90-es évek elején Budapesten porcelánfestő stúdiót alapított. Laura Bush azt mondta, hogy Weatherley élete igazi amerikai sikertörténet. "Felnőttként vándorolt ki az Egyesült Államokba, és magával hozta azt az ügyességet, amelyet a magyar porcelánokról mindannyian ismerünk" - mondta George Bush felesége.

Laura Bush elmondta, hogy reményei szerint az új elnök és családja örömmel fogja majd használni mindkét készletet a Fehér Házba látogató államfők, vendégek, barátok fogadásakor. Az első készletet nagyobb rendezvényekre, míg a másodikat, a magnóliamintásat családi vacsorákra és kisebb összejövetelekre szánta. A magyar festésű készletet már használták a napokban, amikor Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a Fehér Ház vendége volt.

A first lady kifejtette: tisztában volt azzal, hogy a korábbi elnökfeleségeket bírálták, amiért drága étkészleteket rendeltek, de a mostani kollekciókat egy magánalapítvány finanszírozta, és a megrendeléseket két amerikai cég, a Lenox Inc. és a Pickard China kapta. És amikor a készítésük elkezdődött, még a gazdaság is sokkal jobb helyzetben volt. Megjegyezte, hogy a fehér házi étkészleteket nem lehet boltban kapni, a rendelések, a minták egyediek.

Röviddel a Fehér Házból való távozása előtt az előző first lady, Hillary Clinton is bemutatott egy új porcelánkészletet; jelenleg azt, valamint a korábban, Nancy Reagan megrendelésére készült, legendásan drága készletet használják. Laura Bush elmondta, azért volt szükség új készletekre, mert a korábbiak a törések miatt megfogyatkoztak, és fel kell készülni a nagyobb eseményekre.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.