Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Olasz konyha és gasztronómia

2008. március 11., kedd
Szerző: Kulináris Világ

Az olasz konyha a legtöbb ember számára csupán pizzából, spagettiből és rizottóból áll. Ellenben, ha jobban elmélyedünk az olasz receptekben, világossá válik, hogy egységes olasz konyha nem is létezik.

Hiszen Olaszország jelenlegi formájában megközelítőleg száz éve létezik csupán. A különböző térségekben és provinciákban más és más a jellegzetes étel. Nézzük például a sajtokat. A parmezán sajtot Párma körzetébe készítik, míg a mascarpone sajt Lombardia jellegzetessége.

Változatosságának köszönhetően manapság az olasz konyha az egyik legdivatosabb és legmodernebb a nemzeti konyhák közül. Az olaszok legkedveltebb étele a tészta, amit összefoglaló néven pasztának hívnak. A tésztát mindenféle formában és méretben használják levesekhez, szószokhoz, rakott-vagy akár töltött ételekhez. A tészta ételek között nagyon népszerű a spagetti, a caneloni, a ravioli és a lasagne. A caneloni töltött tészta, amiben van darált hús, gomba, némi zöldség. A ravioli tölteléke hasonló a caneloniéhoz, csak éppenséggel nem sütik, hanem főzik és tejszínes vagy paradicsomos szósszal, és reszelt sajttal tálalják. A lasagne pedig egy rakott étel, ami tészta meg darált hús és zöldség rétegekből áll, illetve besamel szósz és reszelt sajt kerül a tetejére.

Nem lehet kihagyni a sorból a rizottót sem. Ugyanis ez a rizsből készült étel számtalan variációban létezik és legalább akkora népszerűségre tett szert a világban, mint a pizza.

Bármilyen meglepő is, de az összes paszta az olaszoknál az első fogáshoz tartozik, akárcsak a levesek. Leghíresebb levesük a minestrone leves, amit pesto-val tálalnak.

A legtöbb első fogás elmaradhatatlan kísérője a reszelt parmezán sajt, amit pincékben érlelnek legalább két évig.

Az olaszok kifejezetten szeretik a zöldségeket: paradicsom, padlizsán, articsóka, - mindenféle formában, akár köretként akár főételként.

Vacsorára viszont általában valamilyen hideg ételt fogyasztanak: saláta, sajt.

Méltán híres még az igazi főzött olasz fagylalt.

És végül egyetlen olasz asztalról sem hiányozhat egy kancsó ízletes olasz bor, amit előszeretettel fogyasztanak az ebéd és a vacsora mellé is.
 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.