Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Karácsony Olaszországban - Panettone nélkül soha!

2010. február 6., szombat
Szerző: Sáfrány Zsófia
Forrás: Kulináris Világ

Ma már szinte egész Európában ismerik a Panettone-t, melyet akár nyáron is meg lehet vásárolni jobb boltokban. Olaszországban azonban ki van zárva, hogy bárki Panettone-t akarna enni nyáron, mivel a tradíciót tekintve ez szinte bűntettnek számít.

A tradíció és a legenda

A panettone azonban nem volt mindig ilyen száraz, mint manapság. Eredetileg Milánóból ered ez a kézzel készült finomság, melyet akkoriban a nemesek udvarában tálaltak fel a XV. század derekán. A karácsonyi vacsora záróakkordjaként édességet kívántak felszolgálni a vendégek számára, mely azonban odaégett és a séf pánikba esett az eredmény láttán. A séf asszisztense, Toni felajánlotta, hogy egy igen egyszerű süteményt tálaljanak, melyet az odaégett süti keverékének maradékából készítettek el. A séfnek nem maradt más választása, mint elfogadni az ötletet, így egy édes kenyérhez hasonló süteményt tálaltak fel vajjal és cukrozott aszalt gyümölcsökkel. A vendégek teljesen odáig voltak az ízharmónia nyújtotta élvezettől, és mindenki kérdezte, hogy hívják a finomságot. A ház ura Toni kenyerének, vagyis "Pane di Toni"-nak nevezte el az édességet, mely elnevezésből idővel Panettone lett.

Hogyan készül a Panettone?


A kezdetek óta nem sokat változott a Panettone receptje, bár sok új változata jelent meg csokoládéval, pisztáciával és így tovább. Azonban még mindig a Panettone eredeti formája az, mely a leginkább kedvelt. A Panettone élesztős tészta mazsolával, citromhéjjal, narancsaromával, mandulával és igen nagy előkészületet igényel. Pontosan ez az oka, hogy otthon még mindig csak ritkán látnak neki a háziasszonyok, és inkább a pékségek specialitásának számít. Szerencsére még léteznek olyan pékek, kik kézzel készítik a tradicionális süteményt, bár sok gyár átállt már a gyári termelésre is, - a hosszadalmas gyúrás miatt.
 

A panettone receptet idekattintva éred el!


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.