Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Az olívaolaj titkai - miért szűz, és hogyan különböztesd meg?

Olívaolaj típusok

2010. február 15., hétfő
Szerző: Sáfrány Zsófia
Forrás: Kulináris Világ

Te még nem használtál soha olívaolajt? Akkor itt az idő, hogy megismerd a sajátságokat, a különböző olívaolaj típusokat, így az ételek készítéséhez a legmegfelelőbbet választhatod! Útmutató ez azon konyhatündéreknek is, akiknek nem idegen eme különlegesség.

Az alap olívaolajok:

olivaolaj- extra szűz olívaolaj
- szűz olívaolaj
- olívaolaj


A legtöbb olíva alapú olaj színe a sárgástól egészen a zöldes árnyalatokig húzódik a színskálán. A zöld szín utalhat arra, hogy az olajt zöld színű bogyóból nyerik, de nem mindenképpen. Lehetséges, hogy a növény levelei bekerültek a prés közé, mely még erősebb zamatot ad. A sárgás színű olajok arra utalnak, hogy a bogyók feketék voltak és az utolsó szezonban kerültek szüretelésre, így egy édesebb, finomabb olajt kapva eredményül. A világosabb szín lehet a napsütés okozta oxidáció hatása is és ízletes aromája mellett, magas E-vitamin tartalommal is dicsekedhet. Általánosságban elmondható, hogy az olívaolajok jó E-vitamin források és magas a mono-telített zsírtartalmúak is.

Extra szűz olívaolaj

Ezt a típust gyakran úgy kezelik, akárcsak a legfinomabb borokat és a borok esetében, érezhető a különbség a szűz és az extraszűz félék íze között. Az íz és az aroma az, mely a hozzáértők számára irányadó egy olaj besorolásában.

Ahhoz, hogy egy olívaolaj ezt a címet kaphassa, 4 kritériumot kell teljesítenie:
- mechanikus módon kell készülnie
- forró víz vagy bármilyen kemikáliák hozzáadása nem lehetséges
- hideg préselés során állítsák elő
- savértéke legyen kevesebb, mint 1%.
Na és persze kitűnő ízzel, illattal, aromával kell, hogy rendelkezzen.

A besorolásnál a legfontosabb szempont a savérték, mely azt is jelenti egyben, hogy a legjobb olajokban a legkevesebb a savtartalom. Az olajnak ezenfelül nem lehetnek mellékízei, vagy mellékszaga. A tökéletes extra szűz olívaolajban egyensúlyban van az aroma, az illat, a szín és a savszint is. Természetesen ennek az olajnak az ára is magasabb, mint társainak, már csak azért is, mivel magas arányban tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat, - nem hiába tartják az olívaolajok királyaként számon. Aromáját gyümölcsössége is jellegzetessé teszi. Könnyű, finom konzisztenciája tökéletessé teszi saláták dresszingjének készítéséhez.

Viszont az extra szűz olívaolajnak további 4 altípusa is van:
- extra szűz olívaolaj (védettség nélkül)
- organikus extra olívaolaj (védettség nélkül)
- Oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkező (PDO)
- Oltalom alatt álló földrajzi jelzés (PGI)

Bár mindegyik hasonló karakterisztikával rendelkezik, azonban ízvilágukban igen eltérőek. Sok apróság fedezhető fel az egyes típusok között, ízükben pedig megkülönböztetjük a
-    finom (ízletes, könnyű, vajas)
-    közepesen-gyümölcsös (erősebb, olivásabb ízű)
-    gyümölcsös (erős olivaízű) ízeket.
Ahhoz, hogy idővel te is tudd azonnal, melyik olaj után nyúlj, érdemes mindegyiket végigpróbálnod, - legalább egyszer!

Szűz olívaolaj

A szűz olívaolaj szintén az első préselésből származik, viszont nem szokás finomítani. Savértéke mintegy 3,3% és intenzív íze miatt egy fokkal dominánsabb, mint az extra szűz változat.

Tiszta olívaolaj

Tiszta, vagy 100%-os olívaolajnak is szokás nevezni, mely préselt olívaolajt takar kevés E-vitamin tartalommal. Ezért a gyártók hozzáadnak némi finomítatlan olajt is, mely feljavítja kissé a színét és az aromáját. A tiszta olívaolaj savtartalma hasonló a szűz olívaolajhoz képest, ezért szintén alkalmas magas hőmérsékleten való felhasználáshoz is. Bár dressingekhez nem alkalmas, viszont sütéshez igen.

Sanza (pomace)

A Sanza (pomace) az olívabázisú olajak egyik legalacsonyabb kategóriáját jelenti. A Sanza (pomace) az olíva azon része, mely megmarad az olaj és a víz kipréselése után. Néhány összetevővel képesek a maradék olajból kinyerni ezt a formulát, melyet ezután finomítanak. Így nyeri el végleges vitaminos ízvilágát, tipikus színével. Ahhoz, hogy a fogyasztók számára alkalmas legyen, adnak hozzá némi szűz olívaolajt is. Akárcsak a tiszta olívaolaj, magas hőfokú felhasználáshoz alkalmas.
Hazánkban kapható, de a mediterrán országokban nem hozható forgalomba, vagy csak lámpaolajként.

Light olaj


Könnyű ízű és színű olaj, melyről sokan azt hiszik, hogy alacsonyabb zsír- és kalóriatartalmú olajt vásárolnak. Az igazság az, hogy a light olajak 125 kalóriát tartalmaznak kanalanként, akárcsak minden más olívaolaj típus is.

Rövid összefoglaló:
 

Mi a különbség az egyes olívaolajak közt?
extra szűz
szűz
sanza (pomace)
frissen szedett olívabogyó első préseléséből hidegsajtolással készül gyengébb minőségű fajták préseléséből állítják elő a sajtolás után visszamaradt masszából, magból vegyi úton, oldószerrel nyerik ki
friss, illatos, aromadús kevésbé aromadús nem minősül olívaolajnak
megőrzi vitamintartalmát  vitamintartalmából veszít a hőkezelés miatt az aroma- és vitamintartalom teljesen elveszik
savtartalom: 1% alatt savtartalom: 2% alatt savtartalom: 2% felett
adalékanyagot nem tartalmaz, szűretlen hazánkban ritkán kapható mediterrán országokban  nem hozzák forgalomba, vagy csak lámpaolajként; hazánkban kapható a feljavított változata

 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.