Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Hogyan függ össze az omega-3 zsírsav és a depresszió?

2011. február 21., hétfő
Szerző: Kulináris Világ
Forrás: Medipress

Nem sokat lehet tudni arról, hogy az anya esszenciális zsírsav-hiánya miként hat utódaira. Több betegség esetén is felmerült a gyanúja annak, hogy összefügg az omega-3 zsírsav hiányával.

Az Inserm és az INRA kutatói spanyol partnereikkel együtt egereket tanulmányoztak, melyek nem jutottak elég omega-3 zsírsavhoz. Felfedezték, hogy ez károsan hat a szinaptikus funkciókra és az érzelmi viselkedésre. Munkájukról a Nature Neuroscinece című folyóirat online kiadása számolt be.

Az iparosodott nemzeteknél az étrend a XX. század kezdete óta egyre szegényebb esszenciális zsírsavakban. Az omega-6 és az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak étrendi aránya folyamatosan tolódott el. Ezek a zsírsavak azért "esszenciálisak", mert a test nem képes őket előállítani. A táplálékkal kell bevinni a szervezetbe, megfelelő arányuk fontos az optimális agyműködéshez.

Két bordeaux-i kutató, Olivier Manzoni és Sophie Layé munkatársaikkal azt feltételezték, hogy a méhen belüli fejlődés során fennálló alultápláltság később befolyásolja a szinaptikus aktivitást, mely az érzelmi viselkedésben vesz részt (depresszió, szorongás).  Az elmélet igazolására a kutatók olyan egereket tanulmányoztak, melyek egész életükben kiegyensúlyozatlan táplálékot kaptak az omega-3, omega-6 zsírsavak szempontjából. Felfedezték, hogy az omega 3 hiánya különösen az idegsejtek kommunikációjában okozott zavart. Megfigyelték, hogy csak az idegi átvitelben stratégiai szerepet játszó cannabinoid receptorok működése állt le teljesen. A helytelenül táplált egerek körében depresszív viselkedés ütötte fel a fejét. Az omega-3 zsírsavban szegény étrenddel táplált egereknél eltűnt a cannaboid receptor szokásos hatása mind szinaptikus, mind viselkedési szinten. Így a CB1R receptorok elveszítik szinaptikus aktivitásukat, a cannabinoidok antioxidáns hatása pedig eltűnik.

Ennek következtében a kutatók felfedezték, hogy az omega-3-ban szegény táplálékon tartott egerek szinaptikus plaszticitása (mely a CB1R cannabinoid receptoroktól függ) legalább két olyan helyen károsodást szenvedett, mely a jutalmazással, motivációval és érzelmi szabályozással. Az agy ezen területein rengeteg CB1R cannabinoid receptor található, egymással fontos funkcionális kapcsolatban állnak. "Az eredményeink megerősítik a klinikai és epidemiológiai tanulmányokat, melyek felfedték az omega-3/omega-6 egyensúlyzavarának és a hangulatzavaroknak a kapcsolatát.” – magyarázta Manzoni és Layé. „További tanulmányok szükségesek annak megállapítására, hogy az omega-3 hiány felelős e ezekért a neuropszichiátriai rendellenességekért.”

A szerzők szerint az eredményeik hozzájárulnak az omega-3-ban szegény étrend megfigyelt korrelációjának magyarázatához. Ez a fajta táplálkozási egyensúlyzavar és a hangulatbetegségek, mint például a depresszió, széles körben elterjedtek a fejlett világban.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.