Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Orosz konyha és gasztronómia

2008. augusztus 29., péntek
Szerző: Kulináris Világ

Egy híres 19. századi gasztronómiai szakember V. Levsin megállapította, hogy az orosz főétkezések alapvetően négy részre oszthatóak: hideg előételek, meleg levesek, sült ételek, sütemények.

Először előételeket szolgálnak fel, amihez ecetes, savanyított gyümölcsök, zöldségek és gombák tartoznak.

A 18.-ik századig az orosz konyha alapja a sárgarépa volt, amit különféle módokon készítettek el. A répát, főtt, sült vagy párolt formában hozzáadták leveshez, sütemény vagy egyéb töltelékhez. Kés?bb népszer? lett a karalábé, a káposzta, a retek és a cékla. A céklából készült előételek először közép és észak Oroszországban terjedtek el.

A káposzta fogyasztásáról pedig már az 1150es évek írnokai is megemlékeznek. A népszerűséghez, azonban sok idú kellett, mivel a zord körülmények között a káposzta nem él meg. Ezért a szláv népek kitalálták, hogyan is lehet a káposztát savanyítani és ezáltal tartósítani. Később ezt a módszert átvették a németek és más népek is.

Nagy változást hozott az orosz receptekben a krumpli megjelenése, ami feltehetőleg Kamcsatkán és az Urálon keresztül került az országba. Nem véletlen, hogy, pont ezeken a terülteken a legnépszerűbbek a burgonyás ételek.

Hatalmas népszerűségnek örvend még a gomba, hiszen az orosz erd?kben igen gazdagon teremnek.
Régóta fogyasztanak gyümölcsöt és zöldséget is. A gyümölcsöket a kvászhoz (kvász: gyümölcsből erjesztett ital) használják, elsősorban almát, körtét, szilvát. A zöldségekből pedig a tökféléket szeretik a leginkább.

Levesek:
Egyik nép sem büszkélkedhet olyan gazdag leves választékkal, mint az orosz, amihez valamilyen péksüteményt szoktak enni, hogy laktatóbb legyen.
A legnépszerűbb leves az oroszok közt a káposztaleves. Titka abban rejlik, hogy könnyen elkészíthető, finom és laktató. Ám az ország középső részében talán még a káposztalevesnél is népszerűbb a borscs (káposztaleves alapú, de céklával és hússal).

Kásák:
Az orosz konyha nem lenne teljes kásák nélkül. A kását elsősorban gabonából és darából készítik. Annyira hozzánőtt már az orosz néphez és tradícióikhoz, hogy a mesékben is gyakran emlegetik.

Sütemények:
Jellemzően a sütéshez kelt tésztát használnak. Ez annyira jellemző, hogy a pirog a pite és egyéb tradicionális sütemények bele ivódtak a népi szokásokba és egyetlen családi ünnep sem képzelhető el nélkülük így minden ünnepnek meg van a saját süteménye.

Italok:
Az orosz konyha gazdagon rendelkezik különféle italokkal, amik gyümölcsökből, bogyókból és illatos füvekből állnak. A tea, csupán a 17.-ik században jelent meg, előtte pedig igen népszerűek voltak a különféle erjesztett italok.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.