Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Az orosz szamovár legnagyobb titkai!

... és amit eddig biztos nem tudtál róla!

2009. január 6., kedd
Forrás: Kulináris Világ

A szamovár nemcsak egy vízforraló eszköz. Igaz egy régi tárgy ez, mégis egy ország és egy nép szimbólumává vált.

szamovarTermészetesen sok olyan tárgy létezik, amelyről a mai tudatunkkal ilyen vagy olyan népre, országra asszociálunk. Ráadásul ehhez meg sem kell erőltetnünk magunkat, mint például a porcelánról Kína. De még Kínában nem biztos, hogy minden háztartásban van eredeti porcelán, addig minden orosz házban megtalálható a szamovár.
   
Ráadásul nemcsak lakásokban lelhettünk rájuk, hanem a boltokban és szállodákban is, sőt többnyire nem is csak eggyel. Ugyanis általában van egy szamovár hétköznapi használatra, és egy különleges darab vendégek számára. Amiről pedig kevesen tudnak régen volt egy „fehér” szamovár is, amiben a mosáshoz és a fürdéshez forraltak vizet. De létezik még „gyerek” szamovár is, amiben gyorsabban forr fel a víz. Ezt gyakran a gyerekek asztalára helyezték, de többnyire reggelihez használták, hogy gyorsabban elkészüljön a tea.

Mára sajnos igen kevés eredeti darab maradt fent. Az úttörő mozgalmak során minden fém tartalmú tárgyat elvettek, a vasút és egyéb tárgyak készítéséhez. Később a 30’as években a rádió szerelmesei nemes egyszerűséggel földelésként használták a szamovárokat. Így ha valami csoda folytán rendelkezünk egy régi szamovárral semmiképpen ne dobjuk ki, ha kicsit csúnyácska már, akkor inkább hozzuk rendbe.

Ha valaki esetleg azzal dicsekedne, hogy neki 17. századból származó szamovárja van, nyugodtan mosolyoghatunk rajta, ugyanis akkoriban még nem is létezett. Az első szamovárok, megközelítőleg a 18. század közepén jelentek meg. És pontosan azért nagyjából, mert senki sem tudja, hogy biztosan mikor. A szamovár olyan hamar a hétköznapi élet része lett, hogy nem igazán tettek említéseket a korabeli írások róla.

Az orosz teázás alapja tehát a szamovár és a teaesszencia. A teát üvegpohárbó isszák, amely füles, fém pohártartóban van. A tealevelet teáskannába teszik, (a szamovár ugye, “csak” vízforraló). Eredetileg bronzból, sárga- vagy vörösrézből készül, közepén egy cső megy végig, ebben ég a faszén, az alsó része egy urna, amelyből a felforralt vizet egy csapon engedik ki. A belső cső kéményben végződik, amire rá lehet ültetni a teáskannát.

Több helyen az esszenciát először szalvétával letakarják, majd a szamovár kéményére teszik és öt percig gőzölik, csak ezután töltik a csészékbe. A teát cukorral, citrommal és vodkával ízesítik, de isszák lekvárral is. Néha a tealevelekkel együtt forráznak 3-6 szegfűszeget, kevés fahéjat, reszelt narancs- vagy citromhéjat. Szibéria több helyén a fogak között tartott kockacukron keresztül isszák a teát.

Szamovár az álmokban
:
Amennyiben álmunkban egy gőzölgő szamovárt látunk, ez valószínűleg azt jelenti, hogy hajlamosak leszünk arra, hogy belevágjunk valamibe, ami nagy felelősséggel fog járni. Ám mielőtt ilyen drasztikus lépésre szánjuk rá magunkat gondoljuk át alaposan.
 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.