Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Az ösztrogén elősegíti a zsírtárolást

2009. május 7., csütörtök
Forrás: Hirado.hu

A női nemi hormon, az ösztrogén csökkentheti a nők zsírégető képességét étkezés után – sugallja egy áttekintő kutatás...

Az eredmények megmagyarázhatják, hogy a nők miért tárolják jóval hatékonyabban a zsírt a férfiaknál. Tony O'Sullivan sydney-i endokrinológus docens áttekintését az Obesity Reviews tudományos folyóiratban publikálta. A kutató saját és más tudósok munkáit fésülte át, hogy megmagyarázza, a nők miért rendelkeznek átlagosan 6-11 százalékkal több testzsírral, mint a férfiak, annak ellenére, hogy a férfiak általában többet esznek.  

 

A hipotézis azt sugallja, hogy a zsírtároló mechanizmus biológiai okokból a pubertás és a terhesség korai szakaszában indul be. A szűkös élelem esetén az extra kilók a túlélést jelenthetik. A kutató szerint a testzsír kapcsolatba hozható a termékenységgel is, mivel kóros soványság esetén a peteérés  leállhat. „A női pubertás és a terhesség korai szakasza – a megnövekedett ösztrogénszint időszakai – a hatékony zsírtárolás szakaszainak tekinthetők, felkészülvén a termékenységre, a magzati fejlődésre és a tejtermelésre. Komoly előzetes bizonyítékok vannak, de további kutatásra van szükség” – mondja a szakember.

 

„A hipotézis azon tényből fakad, hogy a nőknél nagyobb a testzsír százalék, mint a férfiaknál, ám ha a bevitt táplálékmennyiséget nézzük, a nők nem fogyasztanak több zsírt és kalóriát, mint a férfiak, és általában kevesebbet esznek. Ez azt sugallja, hogy amikor a nőknél kialakul a pubertás, az megváltoztatja a zsíranyagcserét, így a nők több zsírt tárolnak el a táplálékból, ahelyett, hogy elégetnék azt”.

A megállapítást alátámasztó kutatás azt mutatja, hogy a terhesség 12-15. hetében a nők átlagosan 2-3 kilogramm zsírt halmoznak fel annak ellenére, hogy nem esznek többet és nem tornáznak kevesebbet.  Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a terhesség során felrakódó zsírmennyiség hasonló volt kilenc vizsgált országban, az energia bevitel széles tartománya ellenére.     További huszonöt vizsgálat azt mutatja, hogy amikor a nők és férfiak ugyanazon gyakorlatot végzik - különösen aerob típusú vagy állóképességet érintő gyakorlatokat – a nők több zsírt égetnek, ám nem vesztenek súlyt, mint a férfiak.  

 

„Úgy hisszük, hogy a nők a torna egy órája alatt több zsírt égetnek, ám a többi 23 óra folyamán, amikor nem tornáznak, sokkal hatékonyabb a zsírtárolásuk, mint a férfiaké, ami lehetővé teszi, hogy ne veszítsenek annyit súlyukból és testzsírjukból, mint az erősebbik nem” – mondja O’Sullivan.

 

Egy korábbi kutatás azt mutatta ki, hogy a 20 gramm zsírt és 20 gramm szénhidrátot tartalmazó étel elfogyasztása után, a férfiak mind a zsír, mind a szénhidrát 10 grammját elégetik, míg a nőknél ez az arány 5 gramm zsír és 15 gramm szénhidrát, a többi eltárolódik a szervezetben

 

„Ami ironikus módon a biológia megsegítésének hatékony módja volt jó néhány évvel ezelőtt, az ma, mivel a táplálék könnyen elérhető, problémát okoz azon nők számára is, akik a túlsúly miatt küszködnek termékenységi problémákkal”. Más vizsgálatok azt mutatják, hogy a transzszexuális férfiak is testzsírt halmoznak fel, amikor ösztrogén terápiát kapnak, és a változókor után, az ösztrogén szintjének hanyatlásával csökken a zsír- és testtömeg.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.