Bejelentkezés az oldalra



 Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Piros paprika

2008. április 14., hétfő
Szerző: Kulináris Világ

Latin neve: Capsicum annuum

Népies neve:

paprikaA paprika Közép-, illetve Dél-Amerikából származik, de mára a mérsékelt és a trópusi égövben szerte a világon termesztik őket. Már az indiánok is ismerték és termesztették a paprikát. Európába pedig Kolombusz orvosa által került.

A fűszerpaprikát, a paprika bogyóterméseiből állítják elő, utóérlelés, szárítás és őrlés során. A magyaros ételek nélkülözhetetlen fűszere, emellett mártásokhoz, salátákhoz, húsokhoz, körözöttekhez és levesekhez használják.

A fűszerpaprika jelenleg 7 formában kerül forgalomba:
- különleges: élénkpiros, tüzes fényű, édes vagy alig érezhetően csípős, zamatos és a legfinomabb őrlésű.
- csípősségmentes: világos piros, csípősségmentes, zamatos és nem olyan finom őrlésű mint a különleges minőségű.
- csemege: világos piros, alig érezhetően csípős, zamatos és előzővel azonos őrlésű.
- édes-nemes: a csemegénél sötétebb árnyalatú, zamatos kissé csípős, közepes őrlési finomságú.
- félédes: az édes-nemesnél világosabb, tompább színű, kellemesen csípős és őrlési finomsága közepes.
- rózsa: piros színű, eléggé csípős, őrlése a félédessel egyenlő.
- erős: a világos barnáspirostól a sárgáig változó színű, erősen csípős, középfinom őrlésű.

A paprikának jó élettani hatásai is vannak, például izzasztó, vizelethajtó, serkenti a keringést és a gyomornedv képződését, így étvágyjavító és emésztést elősegítő hatású is, emellett védi a DNS-t a károsodástól, lázcsillapító, illetve véd a gyomor-és a patkóbélfekélytől.
 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.hu







KULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás




© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.