Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Paradicsom

Részlet Klaus Oberbeil és Christiane Lentz: Növényi gyógyszerek címu könyvébol

2006. május 14., vasárnap
Szerző: Kobera Eniko
Forrás: www.szantal.hu

Kicsattanóan piros, bolevu bogyóját kezdetben mérgezonek hitték, ma a paradicsom az egyik legsiekresebb szántóföldi növény.
KosBemutatása
A pompás ízu paradicsom a saját sejtjeiben lévo speciális, az immunvédekezésében és anyagcseréjében fontos szerepet játszó anyagokat, a likopineket adja át nekünk.

Eredete
Akár a paprika, nagyon melegigényes növény, és szintén a burgonyafélék családjába tartozik. Oshazásja a Közép- és Dél-Amerika. Innen került a burgonyával együtt Európába. Manapság a dél-európai országokban termesztik nagyon intenzíven. A paradicsom jól terem hazánkban is, különösen a napos, védett területeken.

Hatóanyagai
Egyben megegyezünk mi, emberek a paradicsommal: sejtvédo anyagaink 70%-át likopin alkotja, amely a karotinok egyik (szervezetünkben a leggyakoribb) fajtája. A likopinek védik és stabilizálják a sejtek olajos-vizes védohártyáját.

A paradicsom védi a sejteket
A sejtvédo likopinek adják a paradicsom csodálatosan szép piros színét. Értheto, hogy ezért a még éretlen, részben zöld színu paradicsom viszonylag szegény ezekben az anyagokban. A paraddicsomban lévo likopinek, karotinok és más értékes anyagok zsírban oldódnak. Ideális megoldás: egy kg paradicsomot vágjunk apró darabokra, és a lábasban tegyünk hozzá egy evokanálnyi olajat, majd fozzük (pároljuk) alacsony hofokon 10 percig. A likopinek funkciója a paradicsomban is ugyanez. A likopinek védohatása nélkül gyengülne a látásunk (ez lehet az elso figyelmezteto jel), a nyálkahártyák a testszerte elsorvadnak, és ezáltal elvesztik szerepüket a baktériumok, vírusok és gombák elleni védelemben.

Nemcsak védi a sejteket
A paradicsom a sejtvédo likopineken kívül még sok biotint (B-vitamin, amely orzi a bor, haj és körmök épségét, részt vesz a vércukorszint szabályozásában), niacint (szintén a B-vitaminok közé tartozik, a jó hangulatért és a pihenteto alvásért felelos), folsavat (szükséges a vérképzéshez, a sejtnövekedéshez és az életkedvhez), C-vitamint (az immunrendszer muködéséhez) és E-vitamint (az immunvédelemben; a szív muködéséhez is kell) tartalmaz. Piros levében boségesen található még kálium (elosegíti a víz kiürülését a szervezetbol, a tápanyagszállítást, vizelethajtó hatású) és cink (kötoszövetek és a hormonok képzéséhez).

Rákbetegség megelozése
Aki rendszeresen eszik paradicsomot, nemcsak a szívének, a vérkeringésének is használ, sot a rákbetegség megelozéséért is tesz valamit. A paradicsom ugyanis boségesen tartalmaz úgynevezett antiocidánsokat, amelyek védelmet nyújtanak a szabad gyökök ellen. Idetartoznak a karotinok és a C-vitamin. A karotinok jobb felszívódását segítjük, ha a paradicsomot egy kevés növényi olajjal fogyasztjuk.

Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.