Bejelentkezés az oldalra



 Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Pasztinák

2008. április 14., hétfő
Szerző: Kulináris Világ

Latin neve: Pastinaca sativa

Népies neve: paszternák, olaszrépa

pasztinákÉvelő vagy kétéves, erős karógyökeret fejlesztő növény. Levelei egyszerűen szárnyaltak, a levélkék szélesek. Szára 120-150 cm magas. Virágzata összetett ernyő, termése lapos ikerkaszat.

Az ókorban is ismert volt már, és azóta is igen közkedvelt fűszer.

Íze hasonló a petrezselyemhez, de édesebb, ezért gyakran használják petrezselyem helyett. Tehát fűszerként használható levesekhez, öntetekhez, mártásokhoz.

A konzervipar is szívesen alkalmazza.

Az adagolásával vigyázzunk, mert ha túl sokat használunk belőle, az étel édessé válik.

Emellett gyógyhatásai is ismertek, például vizelethajtó, görcsoldó hatású, vese-, epekő és gyomorbaj esetén is hatásos.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.hu







KULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás




© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.