Bejelentkezés az oldalra



 Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Amit érdemes a pesto-ról tudni!

2008. augusztus 16., szombat
Szerző: Nóra
Forrás: Kulináris Világ

A pesto az itáliai konyhából származó igen közkedvelt termék, ráadásul sokoldalúan használható.

pesto A pesto szó összezúzottat jelent (az olasz pestare igéből). Ez arra utal, hogy a hozzávalókat mozsárban dolgozták el egyenletesre. A gasztronómiai szakkönyvek a legősibb olaj alapú szószként tartják számon.
Konyhakész változata üvegbe csomagolva megvásárolható, de legalább egyszer érdemes házilag is elkészíteni, - jó az esély arra, hogy többé nem keresed a bolti variációt (én is így jártam…). Rengeteg ízvariácóban készíthetjük el a pestot, egyszerűen és gyorsan, mindezt házilag. Nagyszerű alapanyag, sokféle felhasználás. Pesto recepteket a recept-keresőben találsz!

A Liguria vidékéről származó igazi és eredeti pesto a pesto alla genovese. Sóval és borssal együtt hét összetevőből áll: két evőkanál fenyőmagból, kb. öt-hatpesto evőkanál olívaolajból, két csokor friss bazsalikomból, 4-6 gerezd péppé zúzott fokhagymából és 9 deka reszelt pecorino vagy parmezán sajtból. Tobább ízesíthetjük kapri - és olívabogyóval, és fűszerekkel is. Fontos az alapanyagok minősége! Csak jó minőségű extra szűz olívaolajat használjunk, s a bazsalikom se legyen fonnyadt! Leginkább forró tésztára téve főételként fogyasztható, de nem ritka, hogy pizzát, puha kenyeret ízesítenek vele, s előételként tálalják. Egy-két hétig áll el, akár le is fagyasztható!

Tippek:

• Zöld pesto készíthető petrezselyemzölddel is. A fenyőmagot dióval kiegészítve vagy helyettesítve olcsóbb lesz az elkészítés. Próbáld ki rukkolával is, nem elvetendő ötlet némi egyéb zöldfűszerrelpesto megbolondítani a saját variációt.
Pecorino vagy parmezán? Fenyőmag vagy dió? Vagy akár sózatlan mandulabél! Válassz kedved szerint! A fokhagyma mennyiségét is ízlés szerint variálhatjuk.
• Az összetevők aprítását, pépesítését ne húzzuk el, mert elvesztik erős aromájukat!
• A pestohoz mindig jó minőségű olajat és frissen reszelt sajtot használjunk!
Ízesíthetünk vele tésztát, kiegészíthetünk vele más szószokat, megbolondíthatjuk a krémleveseket, salátaönteteket, adhatjuk grill vagy sült húsokhoz, halakhoz, zöldségekhez, héjában sült krumplihoz.
• Hűtőszekrényben, légmentesen lezárva tároljuk, mihamarabb használjuk fel.
Érdemes vékony réteg olívaolajjal lefedni a tetejét, hogy ne száradjon ki és megőrizze aromáját.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.hu







KULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás




© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.