Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Agyserkentő piros szőlő!

A vörösbor védi az agyat

2010. április 26., hétfő
Szerző: Kulináris Világ
Forrás: Journal of Experimental Neurology nyomán

A piros szőlő legfontosabb hatóanyaga, - mely a vörösborban is benne marad, - jelentősen csökkenti szélütés esetén az agyi károsodás mértékét. A sokak számára reményt keltő eredmény a Journal of Experimental Neurology közölte.

A vörösborban sokféle bioaktív anyag lelhető fel, amelyek közül a rezrevatrol (növényi eredetű hatóanyag) lett a legismertebb. Kutatások igazolták, hogy a polifenol (antioxidáns) nem csak a rosszindulatú daganatok előfordulását, hanem a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát jelentősen csökkenti.

Sylvain Doré vezetésével a Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem munkatársai egereken kísérleteztek. Az egészséges állatok egy alkalommal, kis adagban kaptak rezrevatrolt, majd a kutatók két óra múlva az erek elzárásával agyi katasztrófát idéztek elő. Azt találták, hogy azok az egerek, amelyek korábban rezrevatrol kezelésben részesültek, kisebb mértékű agyi károsodást szenvedtek, mint a kezeletlen állatok.

Kimondható, hogy a rezrevatrol a hemoxigenáz nevű enzim szintjét növeli. Ez az enzim védi az idegsejteket a károsodástól. Amikor az agyi katasztrófa a vérellátás megszűnése miatt bekövetkezik, ezen enzimnek a magasabb szintje mérsékli az idegsejtek sérülését.

Az előzetes rezrevatrol kezelésben nem részesülő egerek agysejtjeit a hemoxigenáz enzim nem óvta az oxigénhiánytól, így azok elhaltak és ez az állatok pusztulásához vezettek. "Kutatásunk eredménye szerint, a rezrevatrol fokozza az agyszövet ellenállását a vérellátás zavara ellen" - mondta a munkacsoport irányítója.

Doré professzor fölhívja a figyelmet arra, hogy eredményeik alapján hiba lenne, ha bárki is rezrevatrolt tartalmazó táplálékkiegészítőt, multivitamin-készítményt kezdene szedni. Vizsgálatuk nem jelenti azt, hogy az ilyen szerek bármilyen adagban is kedvező hatásúak. Ezek állatkísérletes adatok és klinikai vizsgálatokra van szükség emberekre vonatkozó ismeretekhez.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.