Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Portugál konyha és gasztronómia

2008. március 11., kedd
Szerző: Kulináris Világ

A legjobb a portugál konyhában a sok hal és tengergyümölcse, így a hasonlóságok ellenére fűszeresebb és gazdagabb, mint a spanyol konyha. Tehát a fő irányvonal a portugál receptekben a hal.

 

A portugálok kedvenc étele a szardínia (főleg grillen sütve), a tonhal, a sós tőkehal, rákból készült krokettek és a tengergyümölcsei. Nagyon sok öntetet is ismernek, melyekkel szívesen ízesítik ételeiket.

Húst nem igazán esznek, de ha egyszer egy portugál háziasszony húst készít az igazán ízletes lesz. Méghozzá a sok zöldség, hagyma, fokhagyma és fűszer miatt. Egyik húsos ételük a Cozido a portuguesa, ami gulyásszerű, és sertés- és marhahúsból készül, illetve van benne még kolbász, krumpli és káposzta is.

Igazi nemzeti ételük a tőkehal, amit több mint 150 fél módon tudnak elkészíteni. Ám többnyire a tőkehalat krumplival és tojással eszik, amit ecettel és olíva olajjal dresszingelnek.

Nemzetközileg is elismert ételük még a bacalhau, a szárított sós tőkehal.

Széles körben használják a rizst is, sőt nemcsak köretként, hanem desszertként is – hozzáadnak egy kis tejet, tojást, cukrot, fahéjat, vaníliát vagy egy kis reszelt citromhéjat (aroz doce).

Nagyon finomak és kifejezetten édesek a süteményeik is, mint például a pastel de nata- leveles tészta vanília krémmel töltve és fahéjjal megszórva.

A portugálok elsősorban az édes borokat szeretik, mint például a portói. Emellett jól értenek a különféle bólék készítéshez is.

Igazi portugál receptek:

Caldo Verde

Feijoada portuguesa

Pastel de nata


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.