Bejelentkezés az oldalra



 Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Hogyan ne legyen szalmonella fertőzésed, ételmérgezésed?

Kötelező praktikák ételek nyári, kánikulában történő tárolására!

2010. július 27., kedd
Szerző: Sáfrány Zsófia
Forrás: Kulináris Világ

A nyár a szabadban töltött órák ideje, a grillezésé és a baráti piknikeké. A meleg idő azonban nemcsak örömöt, hanem némi bosszúságot is okozhat számunkra, mivel ilyenkor a meleg romlásnak indít sok ételt, melyek fogyasztása aztán gyomorrontástól kezdve a mérgezésekig számos veszélyt rejt számunkra.

Gondolj a sokat hallott szalmonella mérgezésre és legyen elég ennyi ahhoz, hogy meggondoltan válogasd össze a menüt szeretteid számára! Ha mindenképpen pl. tejtermék alapú finomságokra, vagy friss gyümölcsre, eperre vagy dinnyére vágysz, gondoskodj róla, hogy azokat jól lehűtve tárold fogyasztásig! Vannak már klassz hűtőtáskák, melyek megakadályozzák a baktériumok szaporodását! Mindig mosd meg a kezedet evés előtt, ha nincs csap, legalább egy nedves törlőkendővel, vagy némi vízzel! A maradékokat külön tárold a még érintetlen ételektől! Csomagolás és evés előtt is minden zöldséget és gyümölcsöt alaposan moss meg!

A tökéletes grillezés


- Sose készítsd el a hús mártását vagy pácát a szabadban! Mindig a hűtőben hagyd állni! Ne használd a pácot még egyszer, ha az már érintkezett a hússal!

- Mindig alaposan süsd meg az ételeket! A steak és a halak 145C-on, a sertés 160C-on, míg a hamburger 165C-on lesz tökéletesen átsülve!

- Az elkészült ételeket a grill oldalára húzva tartsd melegen a rácson, de nem a tűz felett!

- Ne használj fel újra semmilyen eldobható fóliát vagy edényt, mely érintkezett a nyers hússal, - hacsak az edényt el nem mosogattad közben!

Tartsd távol az ételeket a veszélyzónáktól!


- Sose hagyj semmilyen ételt szabadon a melegben 2 óránál tovább! Dobj el mindent, ami tovább volt kint a melegben!

- A hideg ételeket lehet jégen tálalva, vagy hűtőpalackra rakva tálalni az evés idejére!

- A meleg ételeket jól lezárható edényben tartsd a tálalásig!

- Előre elkészített ételeknél ellenőrizd mindig, hogy a csomagolás ne legyen sérült, vagy szakadt, s azt is, mikor állították elő és mikor jár le az étel szavatossága! A csomagolt kész saláták például szintén nem tartanak tovább a melegben, mint amit saját kezűleg csomagolunk be, igyekezz azokat gyorsan, vagyis legalább 1 órán belül elfogyasztani!
 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.hu







KULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás




© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.