Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Provance 13 tradicionális karácsonyi desszertje!

2008. december 25., csütörtök
Szerző: Sáfrány Zsófia
Forrás: Kulináris Világ

Az asztalon mindig 3 gyertya ég a Szentháromság jelképeként, az asztalon búzaszálak az újrafeltámadás szimbólumaiként, és az asztalon mindig 13 desszert van föltálalva Krisztust és a 12 apostolt jelképezvén.

Az asztalon sok a gyümölcs, mint dinnye, alma, körte még az őszről, fehér mazsola, melyet a háziasszony válogatott ki egyenként és szárított meg a napon. Található még a terítéken némi mogyoró, dió, mandula. Ezen száraz gyümölcsöket "mendiants"-nak nevezik, mivel ezek színei néhány szerzetesrend (Carmelit, Dominican, Franciscan, Chapuchin) jellegzetes szokását jelképezik.

A fügét, a narancsot és a mandarint a provansziak mióta világ a világ ismerik. A nugát szintén jeleskedik még az ünnepi asztalon, melyet általában családi farmokon készítenek némi mandulával és mézzel. A fehér nugátot vásárolják.

A 13 desszerthez tartozik még a lekvár, melyet szőlőből készítenek, és a piskóta, melyet olajjal készítenek. Marseille környékén a "pompe", Arles környékén a "fougasse" nevet kapta ez a tartományszerte ismert süti.

A bor maga Jézust jeleníti meg az asztalon. Úgy tartják, hogy mikor Szűz Mária Egyiptomba menekült, s hogy elrejtse gyermekét egy datolyapálma ágai közé rejtőzött, mely szétnyitotta leveleit, így elrejtve Jézust. Az anyuka elmosolyodott és a meglepett gyermek azt mondta "oh", ez az o formálta aztán a gyümölcs alakját is, és azóta terem a datolya gyümölcs is. A dátumot a provansziak azonban hétpecsétes titokként őrzik.
 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.