Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Almából sör? Új turistacsalogató italkülönlegesség!

2008. október 14., kedd
Forrás: MTI

Rakamaz hivatalos, turistacsalogató italkülönlegességének ígérkezik a Jonagold almasör, amely a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros almafesztiválján mutatkozott be.

Vaskó György, a miskolci Serforrás Kft. ügyvezető-igazgatója, aki egyben a Magyar Kisüzemi Sörfőzők Egyesületének elnöke is, az MTI-nek elmondta: a ma még kuriózumnak számító almasört a budapesti Corvinus Egyetem tanszékének közreműködésével fejlesztették ki és azt a cég felsőzsolcai sörfőzdéjében gyártják.

Az ital alapjához, a malátához, a komlóhoz, az élesztőhöz és a vízhez hozzáadják a Jonagold almaából készült sűrítményt, s együtt erjesztik főzésre. A sör, amelynek almaíze nem tűnik ki erősen az ital aromájából, 4,4-4,6 fokos, vagyis alkoholtartalma hasonló az úgynevezett átlagsörökéhez, de igény esetén erősebbre is tudják készíteni.

Az almasör Rakamaz itala, egyelőre csak ott fogyaszthatják az ínyencek, de Vaskó György szerint lehetne akár a nagy almatermesztő Szabolcs-Szatmár-Bereg megye italkülönlegessége is.

A cégalapító elmondta: a 12 dolgozót foglalkoztató felsőzsolcai üzemben készítik Miskolc hivatalos sörét, a Korty nevűt is, amelyet a tokaji aszú kivonatából főznek a hagyományos söralapanyagokkal együtt. A különleges sör-aszúaroma 2006-ban első díjat nyert a kisüzemi sörfőzők prágai nemzetközi versenyén, s azóta már világhírnévnek örvend, legutóbb Amerikából kaptak megrendelést.

Vaskó György úgy vélte, hogy az almasör is világhírnévre tesz, ha megismerik a nemzetközi versenyeken, ahová a kft. viszi a többi termékével együtt. A cég nemrég gyömbérízesítésű, sőt a karácsonyi ünnepekre főzött gesztenyeízűvel sörkülönlegességgel is bemutatkozott Prágában.

Magyarországon jelenleg 50-60 kisüzemi sörfőzde működik. A rendszerváltást követő öt év alatt 300 fölöttire nőtt a kis sörfőzdék száma, de végül a piaci versenyben csak egyötödük maradt talpon - mondta Vaskó.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.