Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


10 rasszista elnevezésű étel

2010. március 4., csütörtök
Szerző: Sáfrány Zsófia
Forrás: Kulináris Világ

Hiába a sok "ne légy előítéletes!" törekvést, mégiscsak sokszor asszociálnak az emberek bizonyos ételek esetén egyes embertípusokra.

Négercsók, negro... hogy csak néhányat említsünk a hazai felhozatalból! Azonban megnyugtatásul közöljük: más országokban is vannak hasonló elnevezésű ételek!

Vajon valóban van bármilyen faji indittatásuk ezen elnevezéseknek vagy szimpla marketing fogásról van szó?
   
1. Redskins - rézbőrűek

A Nestlé évekig nagy sikerrel árulta cukorkáját. Elnevezésének eredete igen egyszerű: a cukorkák színe és íze (málna) tökéletesen emlékeztet az indiánokra és hagyományaikra, akiket az ottaniak gyakran nem réz, hanem „piros bőrűként” emlegetnek. Mindenesetre a cukorka még ma is kapható Amerikában.

2. Eskimo Pie - eszkimó pite

Eszkimók alatt a kanadai őslakosokat kell érteni, viszont a piskóta szempontjából ez csak azt jelenti, hogy pici, tömör és kerekded formájú. Vajon az eszkimók örülnek ennek? Talán inkább halat kellene a nevükkel árulni...

3. Negro Head Oysters - fekete fejű osztriga

Valóban, ha közelebbről szemügyre vesszük az osztrigákat, igencsak hasonlítanak egy néger férfira, de azért a gondolat mégiscsak kiábrándító lehet evés közben!

4. Mountain Dew - hegyi harmat

Ha azt gondoltad, hogy rasszista megnevezés fehér bőrű emberre nem vonatkozhat, akkor nagyot tévedtél! Az egész kampány egy 1973-ban megismert hegyi lakosságra asszociál és a termék faramuci módon pedig egy szénsavas üdítőt takar!

5. Deb El Just Whites - Csakis fehér

Nos, szó ami szó, sok reklámkampány és termékcsomagolás megpróbálja mindenféleképpen eladni az ételeket, viszont a "csakis fehér" valóban hófehér, szárított tojásfehérjét takar!

 6. Darkie Toothpaste - fekete fogkrém

Ez az aranyos termék szintén egy feketebőrű férfi képével van ellátva. Érdekes módon a legnagyobb sikerét Kínában aratta egészen 1985-ig. Ez idő tájt ugyanis a Colgete felvásárolta a céget és megváltoztatta nagyon okosan a nevet Darlie-ra, majd a logón is cserélgetve használta egy fehér- és egy feketebőrű férfi arcképét. Bár az amerikaiak már belátták, hogy nem szép elnevezést találtak anno, a kantoni fordításban - a Haak Yahn Nga Gou - továbbra is a fekete ember fogkrémét jelenti.

7. Land OLakes -Tavak országa


Nem elég, hogy anno az amerikaiak elvették az indiánoktól földjeiket, most elvárják, hogy mégiscsak hirdessék kultúrájukat számos receptjük által!

8. Obama Waffles - Obama nápolyi


Sokan az édességet politikai szatírának tartják, viszont a 2008-as választások környékén igencsak sikerrel került kiosztásra mindenki körében. Nehéz nem észrevenni, hogy Obama turbánja erősen rasszista részlet az édesség csomagolásán.


9. Gookie - ázsiai

Ki venne olyan ételt, melynek neve leginkább a "sárgás bőrű" célzással vetekszik? Nos, az ázsiaiak. A gookie egy taiwani cég terméke, aki nagy sikert ért el nassolnivalójával nemcsak az ázsiai, de az amerikai térségben is.

10. Aunt Jemima - Jemima néni

A terméken szereplő fekete bőrű néni arca 1889 óta volt védjegye ennek a finom palacsinta-keverékpornak, melyet az utóbbi években próbáltak egy kissé kevésbé egyértelmű célzásként eladni Amerikában. Viszont figyelemreméltó, hogy a legsikeresebb és leghosszabb ideig eladott rasszista nevű ételként ismert az Egyesült Államokban!
 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.