Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Rétes történet

Mitől rétes a rétes?

2008. október 10., péntek
Szerző: Szatmári Nóra
Forrás: Kulináris Világ

Az osztrákok és a németek bármi áron magukénak akarják tudni a rétest. A rétest. Igen, azt a bizonyos rétest. Azonban van egy kis bökkenő azon állításban, hogy tőlük származna eme finomság.

Rétes szavunk olyan süteményt jelöl, amely sok rét(eg)be hajtogatott, hártyavékony tésztából és a közé göngyölt töltelékből áll. Eredetileg a rétegre utaló rét főnévnek -s melléknévképzővel ellátott származéka, ennek "réteges" volt a jelentése.

Visszakanyarodva a rétes eredetére. A jó és különleges réteshez különleges, kiváló minőségű lisztre van szükség. Olyanra, melynek kiemelkedően magas a sikértartalma. Nos... ilyen lisztet adó búza Európában csak az Alföldön termett. Elődeink, s ezen belül is az asszonyok találékonysága vezetett a rétes megalkotásához. Hisz a szegény paraszti családokban abból kellett gazdálkodni, ami otthon megtermett: saját liszt, némi zsiradék, tojás, tiszta víz. Töltelékként pedig friss túró saját tehenük tejéből, vagy valamely gyümölcsfa termése is megtette. Mindemellett a rétestészta húzása-nyújtása igazi családi vagy rokonsági tevékenység volt.

A tésztát összegyúrva, abroszon gyúrófával kissé megnyújtva, majd kézfővel minden irányban alaposan meghúzva jött létre a hártyavékony rétestészta. A tésztának az abrosz széléről lecsüngő peremét óvatosan lefejtették, a kinyújtott tésztát zsírral meglocsolták, s miután néhány percig szikkadni hagyták, tetszés szerint cukorral édesített nyers gyümölccsel, túróval, tejföllel, mákkal, dióval megtöltötték, hengerítetzték vagy laposra hajtották, s egy zsíros bádoglemezen gyorstűz mellett megsütötték.

A mai rétes a XVIII.-XIX. század fordulóján kapta mai formáját és tartalmát. Bár mára kezdi elveszíteni hagyományát, ünnepek alkalmával szinte minden - különösen - paraszti házban előkerül.

Népszokások

- Sárkeresztesen újévkor azért sütöttek rétest, hogy „hosszúra nyújjon az esztendő, sokáig éjjenek”
- Topolyán farsangkor figyelték a rétest; úgy tartották, "ha jól nyúlik, akkor a család szerencsés lesz a következő évben."
 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.