Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Nemcsak táplálék, hanem gyógyszer is a rizs!

2008. augusztus 17., vasárnap
Szerző: Nóra
Forrás: Kulináris Világ

Rizs: párolva, főzve, tejben, vajban, édesen és sósan, önmagában vagy köretként, számtalan variációban. De ki gondolta volna, hogy rizs (Oryza sativa) a világ 3 milliárd lakosának alapvető tápláléka?

A rizs a pázsitfűfélék (Poaceae) családjába tartozik.

Számtalan fajtája
között a szemek színe valamint alakja segítségével lehet leginkább eligazodni. Az első rizst a legenda szerint az isteni földműves, Shennong ültette. A rizs nem csak a mindennapok fő ételének számított és számít a mai napig (!), hanem igen gyakran az isteneknek felajánlott áldozati ételt is a rizs alkotja. Amerikába először a spanyolok, portugálok által jutott el a XVI. században.

Élettani hatások

B-vitaminokat, kalciumot, vasat, fehérjét, keményítőt, rostot, szerves sót tartalmaz. A barna rizs hántolásával kapjuk a fényes, fehér rizst. Kiváló gyógyhatású szer bőrbetegségekre, hajhullásra, korpásodás ellen. Ezekre a rizskorpa fogyasztása ajánlott, bélgyulladások esetén pedig a rizsnyák; gyomorproblémákra kizárólag a barna rizs, mert a rajta maradó héj tápdús. A rizstejet tejérzékenységben szenvedők fogyaszthatják.

Rizsfajták

A barna rizs például attól barna, hogy a hántolás után nem fényezik (azaz nem koptatják le róla a pelyvás héj alatti ún. „ezüsthártyát”), emiatt jelentősen nagyobb a tápértéke, ugyanakkor jóval lassabban fő, s keményebb marad.

A hántolt rizseknek többféle változata létezik. Pl.: az opál rizs, melyet még a héjában felgőzölnek, majd ezután hántolnak. Ez a nyersen koptatott-fényezettnél bizony jóval ízesebb, tápdúsabb. A hántolt és fényezett rizsfélék általában fehérek (az ízük semlegesebb), s fajtájukra elsősorban az alakjukból következtethetünk.

A hosszú szemű fajták (ezek hossza az átmérőjük 4-5szöröse is lehet) a főzésnél nem tapadnak össze, így inkább hagyományos köretnek, rizottónak készíthetők el.

A rövid szemű fajták rendszerint puhábbra főnek, s hajlamosak az összetapadásra, így ezeket könnyebb pálcikával enni, illetve épp ezért kiválóak gombócnak, pudingnak, tejberizsnek is.

A sötét színű vadrizsnek nevezett növény, valójában nem rizs, hanem egy fűféle, a tuszkaróra (Zizania aquatica) termése, mégis éppen ugyanúgy használhatjuk, mint a pergősebb rizsféléket.

Az Ázsiai receptekben találkozhatunk még a következő elnevezésekkel:

- basmati rizs, (Indiában és Pakisztánban termelik),
- jázmin rizs (Thaiföldről vagy Kínából származó),
- vörös rizs (Thaiföld);
… ízük intenzíven aromás.

A rizst már az újkőkor óta ismerték és használták, de csak sokkal később terjedt el. A Zhou-korban már fő gabonafélének számított, főleg Kína déli területein. A rizs északon nem maradt meg, helyette ott inkább kölest termelnek.
A rizsfajták közül meg kell említeni még a borkészítéshez használt nuo-t. A leégetett erdők helyére telepített rizsföldek terménye a „tűz rizsnek”. A legjobb minőségű pedig a mocsári rizs, mely a csapadékos déli völgyekben terem.

A lábon álló rizst tao-nak a hántolt rizst mi-nek nevezik. A főtt rizs neve pedig fan vagy mifan. Mind a mai napig a főtt szemes rizs mellett készítenek rizsnyákot (mi) és rizslét (zhou), ami egy jóval hígabb fajta mi.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.