Bejelentkezés az oldalra



 Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Sima, rücskös, hálós, barázdált - mi az?

Sárgadinnye tudástár

2008. augusztus 8., péntek
Szerző: Nóra
Forrás: Kulináris Világ

Ázsai eredetű, finom, mondhatni semleges ízű gyümölcs. Úgynevezett áltermése van, semmi másért, kizárólag ezért termesztik már 4000 éve!

Termesztése csak olyan vidékeken ajánlott, ahol hosszú meleg nyár van, így elegendő az idő a teljesdinnye beéréshez. Az éghajlati hőmérséklet határozza meg minden esetben az érett gyümölcs cukortartalmát. Tápdús talajt igényel, ha megkapja, hálás lesz érte bőtermésével. A hőmérsékletet mesterségesen emelhetjük, ha fekete fóliát helyezünk az indák alá.

Többféle fajtája ismert. Héja lehet sima, rücskös, hálós, vagy barázdált, húsa narancsszínű vagy zöldes árnyalatú. Gyakran különbözik a nevük, színük, sőt tápanyagtartalmuk is.

Tápértékben gazdag: kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, mangán, magnézium, réz, cink, kobalt és króm, A-vitamin, niacin, riboflavin, thiamin, fólsav és C-vitamin is megtalálható benne.

Kiváló gyógyhatásai vannak:

A sárgadinnye kiváló gyógyszer mindenféle-fajta lázas és gyulladásos megbetegedésre. Gyógyhatását béta-karotin tartalma adja, de a benne levő nagymennyiségű ásványi anyag tovább fokozza.

Nagyszerűen és gyorsan hat vékony és vastagbélgyulladás, illetve a vékonybél végénél levő zár (ileum) gyulladása esetén is! A bél e szakaszának problémája - gyulladása leginkább azoknál a vegetáriánus étrenddel élőknél jelentkezik, akik táplálékuk nagy részét nyersen fogyasztják. Miért? Mert a kemény, rostos táplálék károsodást végezhet a belekben, ennek következtében leszűkül a járat, így akár krónikus gyulladás jöhet létre, mely később komolyabb gondokat is okozhat.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.hu







KULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás




© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.