Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Szupergyógyszer: ribiszke

Ribiszke frissen a bokorról

2008. június 17., kedd
Szerző: Szantál
Forrás: Klaus Oberbeil és Christiane Lentz Növényi gyógyszerek című könyve

Minden ribiszkeszem valóságos multivitamin-tabletta, így többek között hihetetlenül sok C-vitamint tartalmaz (a fekete ribizli még több C-vitamint).

Bemutatása
A gyümölcsben más életfontosságú tápanyagok is magas koncentrációban találhatók. A ribiszke még érett állapotban is pikánsan savanyú.

Eredete
Az erdei ribiszke Nyugat- és Közép-Európában őshonos, de csak a Kárpát-medencéig. A vadon nőtt piros ribiszke később, nemesítése után került a kertekbe. A fekete ribiszke elterjedési területe Közép-Szibériáig tart. Nálunk védett faj a hansági, szigetközi láperdőkben.

Frissen a bokorról
A ribiszkét németül Johannisbeernek, azaz János-napi bogyónak hívják, mivel a keresztény naptár szerinti János-napon lehet az első érett ribiszkeszemeket leszedni. Nálunk a kertekben piros, fehér ribiszke terem (a fekete ribiszke külön faj), a gyümölcsöt ribizlinek is mondják. Nem mindenki kedveli a ribiszkét közvetlenül a bokorról szedve, sokak számára így is túlságosan savanyú. Ezért keverik össze más, édesebb gyümölcsökkel, vagy megcukrozzák, kompót formájában készítik el.

Hatóanyagai
A Német Táplálkozási Társaság szerint minden ribiszkeszem 2 mg C-vitamin található, így napi 35-40 szem fedezi a szervezet szükségletét. A C-vitamin a szervezet mintegy 70 milliárdnyi sejtjében működő enzimfolyamatok biokatalizátora. A ribiszkében lévő festékanyagok karotinokat tartalmaznak, amelyekből egy fontos immunanyag, az A-vitamin keletkezik. Az A-vitamin nemcsak a nyálkahártyákat védi, egyúttal serkenti az anyagcserét is, és így természetes frissítőként hat, fokozza az életerőt. A ribiszkében sok a niacin (fontos az idegműködéshez), pantoténsav (sejtlégzésnél, a szép hajhoz) és kálium (segíti a víz kiürülését és a tápanyagok szállítását ) is van, továbbá bőségesen tartalmaz még vasat (a vérképzéshez és fontos ásványi anyagokat, mint magnéziumot és mangánt (jelenléte fontos a szív működéséhez, a jó hangulati szint fenntartásához és a koncentrálóképességhez).

A ribiszke gyógyhatásai
- erősíti az immunrendszert, a hormontermelést;
- aktiválja a sejtek anyagcseréjét és a vérképzést;
- védi a sejtek anyagcseréjét és a vérképzést;
- védi a nyálkahártyákat;
- megnyugtatja az idegeket
- javítja a szívfunkciót, az izomműködést.

Vásárlása
A fehér ribiszke ritkábban kapható. A század elején hozták be hozzánk Hollandiából; édesebb ízű, mint a piros. A fekete ribiszkét vastag héja, intenzív, fűszeres aromája miatt gyakran használják ledvárok és gyógyító szörpök készítéséhez, vagy a francia Cassis likőrök egyik alapanyagaként. Bort is erjesztenek belőle. A ribiszkeszüret júniustól szeptemberig tart. A kereskedelemben gyakran kis rekeszekben vagy kosárkákban árulják. Ma már sokfelé termesztik Európában, és több, mint 50 fajtája ismeretes, amelyek színükben, savanyúságukban és aromájukban különböznek egymástól.

A savanyú szupergyógyszer
Sokaknak valósággal eltorzul az arca, ha a ribiszkét megkóstolják a kertben. Ezen lehet segíteni. Mindenesetre a patikagyógyszerek íze sem mindig édes.
A ribizliben magas koncentrációban lévő C-vitamin gyorsan felszívódik a belek nyálkahártyáján keresztül a véráramba, és hamar szétáramlik a szervezet sejtjeibe, ahol örökké szükség van erre a pótolhatatlan vitaminra. Az igény különösen megnő stresszek idején. Az egész anyagcserét serkentő hatása a ribizli elfogyasztása után már 90 perc múlva tudományos módszerekkel kimutatható.

Csillapítja a szamárköhögést
A fekete ribiszke leve csillapítja a szamárköhögés okozta rohamokat. Rekedtségnél vagy a hangszálak túlságos igénybevételekor hasznos a fekete ribiszke levével gargalizálni.

Feldolgozása
A ribiszkét nem szabad hosszabb ideig tárolni, minél előbb fel kell dolgozni, vagy nyersen megenni. Mossuk meg a fürtöt, és csak aztán szedjük le a bogyókat a vékony szárról. Ha más gyümölcsökkel keverjük, például gyümölcssalátáknál vagy ledvároknál, édesebb gyümölcsöket válasszunk, például epret, sárgadinnyét, cseresznyét, hogy a ribiszke savanyú ízét ellensúlyozzuk.

Figyelmeztetés
Akinek gyakran van gyomorégése vagy nyelőcsőgyulladása (refluxoesophagitis), vigyázzon, túl sokat ne egyen.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.