Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Só, Só, Só - 10 dolog a sóról

2009. április 22., szerda
Szerző: Sáfrány Zsófia
Forrás: Kulináris Világ

A só sokkal többet érdemel, mint csupán egyszerű ételízesítőként való megemlítése.

Nagyon fontos a csontépítésben, a test ásványi anyaggal való ellátásában és persze a szerelmi életünk sava-borsát is ez adja meg. Micsoda??? Nem is tudtad? Aki sótlanul étkezik, annak hamarosan a frigiditással is szembe kell majd néznie. A nő termékenysége és a férfi potenciálja is nagyban függ attól, hogy mennyire adunk a leves ízesítésére. És akkor még nem is említettük a rengetegféle különböző sót: tengeri, hawaii, étkezési, himalájai és a többi.

1.    A tengeri só viszonylag visszafogott ízvilággal bír. Ezt a különleges ízt az algáknak és az ásványoknak köszönhetjük. A kereskedelmi forgalomban árulják finomabb és nagyobb darabos formáit is. A nagyobb szemcsés só meleg ételen jól mutat, ahogy pillanatok alatt feloldódik rajta.

2.    A sportolók számára a sófelvétel nagyon fontos, mivel az izzadás miatt sok ásványi anyagot veszítenek. Aki a veszteséget nem pótolja, az a teljesítménycsökkenés, a szédülés és a koncentrációzavar veszélyét reszkírozza.

3.    Magyarországon a leggyakrabban felhasznált só az étkezési, mely bányászati munkálatok és további finomítások végterméke. Mivel a legtöbb háztartás egyik alappillére a só, ezért rengeteg plusz tápanyaggal egészítik ki. A jódozott fajtája pl. a pajzsmirigy egészségéért felelős, a fluor tartalmú só pedig a csontok és a fogak épségét segíti elő. A folsav tartalmú só segíti a gyerek utáni vágyunk elérését.

4.     „Fleur de Sel”, a „só virága” Franciaország egyik kedvelt piaci látványossága. A tengervíz napon történő lepárlása után a só kikristályosodik és kézzel óvatosan összeszedhető. A magas magnéziumtartalma miatt ezek a sókristályok sokkal enyhébb ízűek és nem hagynak keserű érzetet a nyelvünkön.

5.    Az új kutatások szerint a sok só nem okoz magas vérnyomást.

6.    A sztárséfek az ízesített, fűszerezett sókra esküsznek, melyekkel sokkal könnyebb az ételek elkészítése, mivel nem igénylik a több hozzávalót a sütés-főzéshez. A gyömbér, a chili és a vanília aromájú sók most nagyon kedveltek. Mivel a só vízelvonó hatású, ezért a friss fűszereket mindig a végső simításoknál kell az ételhez adni.

7.    Trendsónak számít a hawaii-só is, mely jelenleg a legexkluzívabb ízesítőként 30 Euróba kerül kilónként. Piros színét a vastartalmú vulkanikus földből a tengervízbe kiszivárgó ásványokból nyeri.

8.    Az ezoterikus boltok új trendje a kristálysó a magas Himalájáról. A hegyen lévő nagy légnyomás préseli a sót kristállyá, mely állítólag igen jó gyógyító hatással bír, bár ezt még nem bizonyították.

9.    A sót legjobb, ha levegőmentes tárolóedényben tartjuk. Ha a só nedves lesz, akkor sok más szagát magába szívja. Ha néhány rizsszemet teszünk a sótartóba, az megtartja a só kristályos formáját.

10.    A só 97%-ban nátrium-klorid tartalmú, mely életfontosságú a vízháztartásunk, az idegrendszerünk, az emésztésünk működéséhez és a csontfelépítéshez is. A napi 2,5-6 gr teljesen ideális, ennél több ugyanis megterheli az idegrendszerünket. 1 gr sót tartalmaz pl. 2 szelet szalámi vagy 4 olívabogyó vagy akár 5 keksz.
 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.