Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Sri Lanka-i konyha és gasztronómia

2008. november 7., péntek
Szerző: Horváth Boldizsárné
Forrás: Húsz ország konyhája

Sokan azt mondják a szigetről, hogy az édenkert sem lehetett szebb, mint Srí Lanka, vagy ahogy egyesek nevezik, a "drágakövek szigete".

Srí Lanka körte alakú sziget az Indiai-óceánban, csak egy keskeny tengerszoros választja el Indiától. Az ország délnyugati részén az esős zónába tartozó vidékeken sűrű, buja a növényzet, és nagyrészt itt találhatók a Srí Lanka-iak életében oly fontos szerepet játszó rizsföldek, tea- és pálmafaültetvények. A pálma különböző fajtái mindenhol megtalálhatók. A kókuszpálma gyümölcsének, a kókuszdiónak úgyszólván minden része felhasználható. A dió belsejében lévő fehér, húsos részt, mint a "Friss kókuszdióbél" receptből is kitűnik, sóval vagy anélkül, esetleg cukorral, nyersen fogyasztják. Kókuszdióból készül a távol-keleti ételek készítéséhez naponta használt kókusztej, az itthon is kedvelt kókuszreszelék. A dió fehér, húsos részét megszárítják, és kókuszolajat, margarint készítenek belőle. A borpálma virágából nyert nedvből párolják le a különös aromájú és közkedvelt arrakot.

A sziget lakosságának étkezési szokásait az itt élő három nagy és különböző kisebb törzsek vallási megoszlása alakította ki. Később a bevándorló európaiak és malájok, valamint a közeli nagy szomszéd, India gasztronómiai szokásai is gazdagították és befolyásolták. Így egy-egy ételt ki-ki szokásainak megfelelően készít, aszerint hogy buddhista, hindu, keresztény vagy mohamedán. Az ételek fűszerezése nagyjában hasonló, a különbség viszont a legszembetűnőbben a fogyasztott hús fajtájában mutatkozik meg: a szingalézek és bögözök gyakran készítik húsos curryjüket friss és füstölt disznóhússal. Hasonló a helyzet a szeszes itallal készült currykkel, amelyeket általában "szmor"-nak neveznek. Készítik disznó-, kacsa- és marhahúsból is, rendszerint ginnel vagy whiskyvel. Egyik legkedveltebb ünnepi eledelük.

Országszerte naponta többször is fogyasztják az "idi appi"-t, a gőzölt lisztből, tojás nélkül készült főtt tésztát, amely a spagettire hasonlít, s a cérnavékonytól a makaróni vastagságúig mindenféle nagyságban készítik. A Srí Lanka-i háziasszony a recepttől eltérően egyszerre több kiló lisztet gőzöl meg, majd megszárítja. Így a tésztaebéd elkészítése csak perceket vesz igénybe.
A szigetlakók étkezésének két legfontosabb alapanyaga a rizs és a hal. A rizst naponta több formában is fogyasztják.

Hasonlóan a többi ázsiai országhoz, itt sem használnak evőeszközt, ujjaikkal előbb összekeverik, majd összefogva, nagy szakértelemmel, csak egyik kezüket használva, végzik el a legkomplikáltabb műveleteket is, ügyesen és kecsesen fogyasztják ételeiket.

A trópusi gyümölcsökben bővelkedő országban kevésbé kedveltek a tésztadesszertek. Úgy gondoltam azonban, hogy a "Torta mandulaízű krémmel" című receptet érdemes volt feljegyeznem, mert könnyű elkészíteni, olcsó, ízletes és nem utolsósorban nagyon dekoratív. Az aluva, ez a kesudióval készült édesség az egyik legnépszerűbb Srí Lanka-i desszert. A kesudió helyett földimogyoróval is elkészíthető.

A teakedvelők körében ismert ceyloni fekete tea jégbe hűtve, fűszeresen elkészítve, azt hiszem, nálunk is sikerre számíthat meleg, nyári időben.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.