Bejelentkezés az oldalra



 Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Sushi ABC

Tippek, trükkök

2008. szeptember 30., kedd
Szerző: Sáfrány Zsófia
Forrás: Kulináris Világ

Nyers hal, szárított alga és hideg rizs- a Sushi több, mint a hozzávalók keveréke! Eredetileg onnan jött az ötlet, hogy a friss halat tartósítani akarták, így a japán nemzeti bíróság évszázadokkal ezelőtt különböző ízirányokról döntött, míg azzá lett, amit ma ismerünk:

egy delikátesz - és a lehetőség, hogy igazán könnyű és egészséges táplálékot vegyünk magunkhoz.

Sushi ABC

Nigiri Sushi: rizskockák, melyeket párosíthatjuk hallal, zöldséggel.

Hoso Maki: tengeri moszatrolók rizzsel, zöldséggel és hallal.

Temaki Sushi: Algatáskák, melyek általában csak hallal vagy zöldséggel vannak töltve.

És amire szükségünk van az elkészítésükhöz:

Makisu: a Sushi- rolók kitekeréséhez: egy bambuszgyékény

Hocho: japán kés, mely a halat vágja, nem cincálja szét.

Vágódeszka: üvegből vagy porcelánból.

A hozzávalók:

Szinte bármely halfajta, a lazactól a tonhalon keresztül egészen a rákig választható. Az egyetlen kitétel, hogy legyen tökéletesen friss.

Zöldség: az egzotikusabb avokádó, lótuszgyökér mellett megtölthetőek a Sushi falatok uborkával, retekkel, gombával, tökkel.

A szójaszósz igazi szükséges összetevő. De: "a több jobb"- elv itt nem működik.

Rizs: lehetőleg eredeti japán típusú, mint Kome vagy Nishiki.

Tippek:

A leszűrt rizst addig tartsuk hideg víz alá, míg a víz teljesen tiszta nem marad (kb. 3-szor). Ezután szűrjük jól le. Az igazi ínyencek tudják, hogy legalább 1 óráig pihennie kell a rizsnek.

A rizs a Sushi lelke, hagyjunk időt a főzés, forrás és pihentetés periódusára.

Főzés után takarjuk le a rizst egy pamutkendővel. Kicsit száríthatjuk hajszárítóval is, hogy a szemek fényesek és tökéletesen szárazak lehetnek.

Elkészítés:

A Nigiri Sushihoz a langyos rizst kezünkkel gyúrjuk roló formára, ízesítsük kis wasabival. Ezután tegyünk rá némi zöldséget, halat.

A Hoso Makihoz a bambuszgyékényre helyezzünk tengeri moszatot, jöhet rá némi rizs, a hal és zöldség. A tengeri moszat végét kis rizsecettel nedvesítsük be, hogy leragaszthassuk a rolót.

Temaki Sushi: a tengeri moszat leveleket kis táskaformára sodorjuk és megtöltjük zöldséggel és hallal.

Tippek:

A formázáshoz nedvesítsük be kezünket némi vízzel és rizsecettel.

A vágáshoz a kést minden esetben mártsuk ecetes vízbe, alternatíva lehet a citromlé is.

A tengeri moszat néha algás ízűnek érezhető, ezért süssük néhány percig kb. 200 C- on. A sült tengeri moszatok világosabb színűek, mint a nyersek.

 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.hu







KULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás




© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.