Bejelentkezés az oldalra



 Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Sütőtök - az őszi-téli vitaminforrás

2 extra recepttel

2010. február 7., vasárnap
Szerző: Sajtóközlemény

Kétségtelenül elérkezett a sütőtökszezon! Nemcsak azért mert a közelmúltban volt Halloween napja – a boszorkányok, kísértetek és a Mindenszentek ünnepe –, hanem mert a sütőtök akkor ízletes igazán, ha megcsípte az őszi, hajnali dér.

A sütőtök sokakban kellemetlen gyermekkori élményeket ébreszt, pedig változatos felhasználása mellett fogyasztása rengeteg egészségügyi előnnyel jár. A különleges formájáról és élénk színéről ismert zöldség vitaminokban igen gazdag, ezért erősíti az immunrendszert, véd a megfázástól és annak következményeitől, valamint rák-megelőző hatása is van. Kevesen tudják, hogy a rendszeres sütőtök, illetve sütőtök lé fogyasztás serkenti a máj működését, tehát a méregtelenítést is. Gasztronómiai sikerét nem csupán finom ízének és belső értékeinek köszönheti, de az elkészítési lehetőségek egész tárháza miatt is nagyon népszerű. Sós és édes ételek egyaránt készíthetők belőle, hiszen tejszínes sütőtöklevesnek, vagy desszertnek csakúgy alkalmas, mint húsok mellé szószként tálalva.

Fazekas László, az Arcade Bistro séfje az alábbi recepteket ajánlja mindazoknak, akik szeretnék megízlelni a sütőtök szezon kínálta különlegességeket:

Sütőtök creme brulée

Pucoljunk meg egy másfél kilós kanadai sütőtököt, belezzük ki a magházát és vágjuk fel apró kockákra, majd egy kevés mézen, némi víz hozzáadásával pároljuk puhára.  Hevítsünk forráspontig fél liter tejet, fél liter tejszínnel és egy rúd vaníliával, végül keverjük hozzá a leturmixolt tökpüréhez. Keverjük langyosra és adjunk hozzá 14 tojás sárgáját, majd poharakba töltve gőzöljük ki sütőben, 160 Celsius fokon körülbelül 40 perc ig. Ízesíthetjük narancshéjjal, tonkababbal vagy akár ánizsmaggal. Amikor kidermedt, karamellizáljunk cukrot a tetejére.

Sütőtök kompót

A kanadai tököt vágjuk nagyobb, 2*2cm-es kockákra. Készítsük elő a főzőlevet, ami víz, ánizs, cukor, fahéj, vaníliarúd, citrom és narancshéj összetevőiből készül. Ezt az alaplevet 15 percig forraljuk, utána pedig vegyük ki a citrom és narancshéjat és dobjuk bele a felvágott tököt. Ezt követően gyöngyöztetve 20-30 percig főzzük. Ha a tök már majdnem puha – de ne hagyjuk szétfőni – vegyük le a tűzről, fedjük le és hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe és másnap fogyasztható. Tálalható desszertként csokoládés vagy kávés tésztával (felfújtak, muffin) vagy – szakítva a hagyományokkal – különlegesebb köretként is megállja a helyét a karácsonyi pulyka mellett.

Az Arcade Bistro

Budapest XII. kerületében, a Kiss János Altábornagy utcában található Arcade Bistro 1999. december 15-én nyitotta meg kapuit. Igényes gourmet konyhájával, gondosan összeállított borválasztékával és figyelmes személyzetével az elmúlt években a budapesti ínyencek elismert, kedvelt helye lett. Az Arcade 2000-2007 között különleges ízeinek és minőségi borainak köszönhetően nyolc alkalommal részesült "Best of" elismerésben. A Dining Guide olvasói 2006-ban Budapest 10 legjobb vendéglője közé választották a Michelin és Louis Vuitton Guide-ok által egyaránt ajánlott éttermet.
Fazekas László séf innovatív ötletei, mindig megújuló, az aktuális trendekkel együtt gondolkodó irányítása továbbra is garancia az étterem magas gasztronómiai igényeket kielégítő szellemiségének megőrzésére.
Az Arcade Bistro 2009-ben új konyhatechnológiai fejlesztésekkel biztosítja vendégei számára a kiváló minőséget.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.hu







KULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás




© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.