Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Sütőtök trükkök és praktikák

2011. november 2., szerda
Szerző: Szatmári Nóra
Forrás: Kulináris Világ

A népi gyógyászat is kihasználta a sütőtök és a tökmag pozitív hatásait. Vese-, máj-, köszvény- és bélproblémák esetén ajánlották a sütőtököt, bár leginkább a magjának tulajdonítottak különleges, egyben gyógyító hatást.

Őshazája az amerikai kontinens, a legenda szerint a texasi és a mexikói indiánok termesztették ültetvényeiken. Hazánkban is évszázadok óta termesztik, szinte bárhol megmarad.
Jól eltartható, és ha októberben megcsípi a dér, különösen édes, zamatos ízű lesz. Egész télen kedvelt csemegének számított, különösen a szegényebb családoknál. A kemencében frissen sütött tök illata és zamata semmihez sem hasonlítható. A pirított tökmag fogyasztása is jellemző szerepet játszott elődeink táplálkozásában. Erre a célra valójában a takarmánytökből és a magra termesztett spárgatökből nyerték a magot.

A népi gyógyászat is kihasználta a sütőtök és a tökmag pozitív hatásait. Vese-, máj-, köszvény- és bélproblémák esetén ajánlották a sütőtököt, bár leginkább a magjának tulajdonítottak különleges, egyben gyógyító hatást. Több helyen hashajtóként és béltisztítóként rágcsálták, de akadt, ahol féregűzőként alkalmazták. Mindezt leginkább magas zsír- és élelmirost-tartalmának köszönheti.
A sütőtök élettani értékei el nem vitathatóak. A húsa igen gazdag karotinoidokban, C- és B-vitaminokban.

Sütőtökös eledelek

- A sütőtököt rendszerint sütve fogyasztják. Zárt tér kell az alapos átsüléshez, ez lehet bármilyen konyha sütő vagy akár kemence is. Élvezeti értéke frissen sütve, még melegen az igazi. Íze cukortartalmától függ.
- Könnyű emészthetősége miatt babatápláléknak is kiváló. Burgonyával lazítva, vagy akár önmagában, enyhén sózva, tejjel dúsítva kiváló.
- Sütőtöklé? Nem csak önmagában friss, nyers sütőtökből, hanem akár más gyümölcsökkel keverve is nagyon finom.
- Főzve, sütve, tejjel keverve sütőtökturmix készülhet.
- Levesként sűrítés nélkül, pürésítve, tejjel vagy tejszínnel lazítva, olajos magokkal megszórva isteni.
- Burgonyapüréhez hasonlóan tejszínes, enyhén sós formájában, szerecsendióval megbolondítva szárnyasok mellé kínálhatjuk.
- A sütőtököt – akár nyersen, akár sütve - tejjel, némi cukorral keverve, vagy habosra turmixolva, desszertként is kiváló.
 
Tökmag titkok

A tökmag már kis mennyiségben is jelentős tápanyagokat rejt. Energiatartalma 2617 KJ/623 kcal. Hatalmas a fehérjetartalma 33,9 g, jelentős a zsírtartalma 50,5 g, nagyszerű a zsírsavösszetétele, gazdag esszenciális zsírsavakban. Az átlagosnál alacsonyabb a szénhidrát 3,6 g és jelentős az élelmirost-tartalma.
A tökmag magas magnézium- (970 g/100 g), kálium- (920 mg/100 g), alacsony nátrium-, jelentős E-, B1- és B2-vitamin-tartalommal rendelkezik.
 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.