
Latin neve: Syzygium aromaticum
Népies neve: szegfűszegfa
A szegfűszeg a trópusi Afrika 15 - 20 méter magas, őshonos fája, melynek pirosló virágbimbója a szegfűszeg.
Kivételesen erős aromája miatt mindig is nagy becsben tartották Európa, Észak-Afrika és Ázsia nagyobbik részén. Európába az arab kereskedők révén került, még a római birodalom idején.
Kesernyés, kissé csípős, erősen aromás ízű.
Fűszerként mártások, páclevek, szószok, befőttek, paradicsomos ételek, sütemények, gyümölcsös ételek készítésénél használják. Olasz konyhában pedig gyakran alkalmazzák sült és párolt húsok ízesítésére is.
Fahéjjal kombinálva kiváló ízt és aromát ad az italoknak (pl.: bólé, forralt bor).
A szegfűszegből nyert olajat a kozmetikai ipar is alkalmazza. Az illóolaj legfontosabb gyógyhatásai: antibakteriális, parazita- és vírusellenes, általános és idegrendszeri tonizáló, görcsoldó, gyulladáscsökkentő és helyi érzéstelenítő.
|
|
Megosztás |




